CARNet
NOVOSTI:


Arhiva vijesti

Najave

Druge
informacije

CARNet u
medijima

Strucni radovi
i prezentacije

Komentari i
reagiranja

Pretrazivanje
CN stranicaenglish language

 Razgovori i reportaze
 Interviews and reports


CUC'99: Na dobrom smo putu!

Prva CARNetova korisnicka konferencija CUC'99 odrzana je od 28. do 30. rujna 1999. godine. Konferencija je protekla izuzetno uspjesno, a organizatori su od sudionika konferencije dobili puno pohvala. Premda je u organizaciji ove konferencije sudjelovalo puno ljudi koji su zasluzni za njezin uspjeh, jedna osoba se medu njima ipak posebno istice - rijec je o Miroslavu Milinovicu, predsjedniku Programskog odbora konferencije.

Razgovor s g. Milinovicem voden je pocetkom prosinca 1999. godine, nesto vise od dva mjeseca nakon konferencije, u trenutku kad je vec bio zapoceo posao na organizaciji nove CARNetove korisnicke konferencije sto ce se odrzati tijekom 2000. godine. (1999.)

Jill Foster: Ovo je pravo vrijeme za udaljeno ucenje

Jill Foster je direktor Netskills Internet servisa Sveucilista u Newcastleu. Namijena tog servisa je pruzanje pomoci javnom i privatnom sektoru u razvoju vjestina uporabe Internet i Intranet tehnologija za ucenje, istrazivanje, marketing i druge poslovne primjene. Netskills razvija obrazovne radionice i online materijale za krajnje korisnike, ali i za nastavnike.

Na prvoj CARNetovoj korisnickoj konferenciji CUC'99 Jill Foster je odrzala zapazeno predavanje pod naslovom "Internet learning". (1999.)

Razgovor s George Munroem, pozvanim predavacem na CARNetovoj korisnickoj konferenciji CUC'99

George Munroe odrzao je tijekom CARNetove korisnicke konferencije CUC'99 izvrsno predavanje na temu organiziranja podrske korisnicima putem Interneta. U pauzi izmedu dva dogadanja na konferenciji, CARNet novosti su s njim razgovarale o raznovrsnim primjenama Interneta i problemima s kojima se korisnici i cijelo drustvo pri tome suocavaju. (1999.)

Kratak razgovor s Miroslavom Milinovicem, voditeljem projekta Training the Trainers

Pocetkom 1999. odrzan je prvi u nizu tecajeva za buduce CARNetove predavace. Taj je projekt unutar CARNeta poznat pod imenom Training the Trainers (TtT). Miroslav Milinovic pokretac je i voditelj tog projekta. (1999.)

Razgovor s mr.sc. Zoranom Bekicem, pomocnikom ravnatelja CARNeta

Pocetkom 1998. godine nacinjene su znacajne organizacijske promjene unutar CARNeta. Taj dogadaj bio je neposredan povod za razgovor s mr.sc Zoranom Bekicem, zamjenikom ravnatelja CARNeta. Bila je to prilika i za razgovor o nekim drugim temama, poput izgradnje CARNetovog intraneta, povecanju broja javnih modemskih ulaza, o odnosu CARNeta i SRCA, te o nedavno objavljenim rezultatima CARNetove godisnje ankete. (1998.)

Razgovor s Damirom Mrkonjicem, CARNetovim sistem inzenjerom u Splitu

Damir Mrkonjic je legenda CARNetovog Racunalno - komunikacijskog cvorista Split. Dobitnik je CARNetove godisnje nagrade za 1996. godinu, koja mu je dodijeljena za njegov velik doprinos razvoju CARNetove mreze u najjuznijim dijelovima Hrvatske. Neposredno pred petu obljetnicu uspostavljanja prvog CARNetovog cvora u Splitu razgovorali smo s njime o razlicitim temama vezanim uz njegov posao, CARNet u Splitu i opcenito Internet. (1997.)

Posljednji Bitnet cvor u Hrvata

Krajem travnja 1997. godine CARNet je objavio da jedini hrvatski BITNET cvor - racunalo HRZAGS11 istupa iz BITNET mreze. Ta informacija, kao i cinjenica da se krajem 1997. godine gasi BITNET mreza u cijelom svijetu, bili su poticaj za razgovor s Miroslavom Milinovicem, posljednjim hrvatskim BITNET administratorom, te za kratko podsjecanje na povijest BITNET-a. (1997.)


Razgovor s prof. dr. Oliverom Popovom

Prof. dr. Oliver Popov predsjednik je Izvrsnog odbora MARNet-a (Macedonian Academic and Research Network). Krajem kolovoza 1997. godine boravio je u Zagrebu u svojstvu predsjednika programskog odbora Trece CEENetove radionice (3rd CEENet Networking Technology Workshop) koja se u to vrijeme odrzavala u Zagrebu. Bila je to prilika da dr. Popovu postavimo nekoliko pitanja o CEENet-u, ovogodisnjoj CEENetovoj radionici i Internetu u Makedoniji. Razgovor je voden predzadnjeg dana odrzavanja radionice. (1997.)

Razgovor s Jasenkom Gojsic povodom CARNetovog nastupa na INFO'96

Razgovor s Jasenkom Gojsic odrzan je zadnjeg dana sajma INFO'96 na kojem je CARNet imao zapazen nastup. Gdja. Gojsic je voditelj CARNetovog Odjela za posebne programe i projekte koji je organizirao CARNetov nastup na INFO'96 i koji takoder vodi brigu o CARNetovim tzv. pilot projektima. Obzirom da su glavna tema CARNetovog nastupa na INFO'96 bili upravo CARNet projekti, oni su bili i glavna tema razgovora s gdjom. Gojsic. Razgovaralo se takoder i o CARNetovim planovima za buducnost. (1996.)

Razgovor s Ivom Stipetic povodom CARNetovog nastupa na MEDIA - SCAPE 4

Razgovor je odrzan 8. listopada 1996. nakon predavanja "Hrvatska kultura na Internetu" u prostorijama Kluba arhitekata DAZ-a, Trg bana Jelacica 3. (1996.)

4. sastanak sistem administratora

Kratka reportaza s 4. sastanka sistem administratora odrzanog 8. listopada 1996. na Fakultetu prometnih znanosti. Na sastanku je odrzano nekoliko kracih predavanja (PGP, CARNet CERT, Katalog osobnih WWW stranica), te nesto dulja diskusija u neobaveznoj atmosferi uz grickalice i sokove. (1996.)

CARNet na MEDIA - SCAPE 4

Kratak pregled CARNetovog nastupa na izlozbi i popratnim dogadanjima vezanim u MEDIA - SCAPE 4, koji je trajao od 5. do 10. listopada 1996. godine. Posebno popularan bio je prvi Internet Cafe u Hrvatskoj koji je radio u prostorijama Kluba arhitekata, Trg bana Jelacica 3 od 6. do 10. listopada 1996. (1996.)

Razgovor s Damirom Rajnovicem i Cedomirom Igalyjem povodom osnivanja CARNet CERT-a

Razgovor je voden 18. rujna 1996. na SRCU povodom osnivanja CARNet CERT-a. Osim o samom CARNet CERT-u, razgovaralo se i o drugim zanimljivim temama, poput: postoje li "crne tocke" na CARNet-u, da li je moguce izgraditi relativno siguran sustav ili mrezu, tko su crackeri u Hrvatskoj, smiju li administratori na sustavima citati tudu postu i sl. (1996.)