Razgovor s Ivom Stipetic povodom CARNet-ovog sudjelovanja na MEDIA - SCAPE 4

Ove je godine CARNet nastupio na izlozbi i dogadanjima vezanim uz MEDIA - SCAPE 4. Sama izlozba, na kojoj su posjetitelji mogli vidjeti i CARNet-ov izlozak, bila je postavljena u prostorijama Muzeja suvremene umjetnosti, Katarinin trg 2, od 5. do 10. listopada 1996. Popratna dogadanja (dio video programa, simpoziji i predavanja) odvijali su se i u Klubu arhitekata DAZ-a, Trg bana Jelacica 3. Tamo je CARNet postavio popularni Internet Cafe, a odrzano je i za publiku vrlo zanimljivo predavanje "Hrvatska kultura na Internetu".

Dvoje najzasluznijih ljudi za uspjesno sudjelovanje CARNet-a na MEDIA - SCAPE 4 su Iva Stipetic i Mario Viljac. Razgovor s Ivom Stipetic o CARNet-ovom nastupu na MEDIA - SCAPE 4, voden je 8. listopada u Klubu arhitekata, neposredno nakon njenog predavanja o hrvatskoj kulturi na Internetu.

  • Kakva je veza izmedu onoga sto radi CARNet i ovogodisnjeg MEDIA - SCAPE-a?

    Iva Stipetic: MEDIA - SCAPE je ove godine napravljen s ciljem da jos jednom ilustrira odnos tehnologije i umjetnosti. Mijenjanjem suvremene tehnologije mijenjaju se i uvjeti za rad umjetnika. Zato je podnaslov ovogodisnjih dogadanja MEDIA - SCAPE-a upravo "Uvjeti i pronalasci". Mislim da se CARNet u to savrseno uklapa. Pojavom Interneta znacajno su se promijenili uvjeti za sirenje i razmjenu ideja, kako onih tehnickih ili znanstvenih, tako i umjetnickih. Umjetnici su medu prvima iskoristili novu tehnologiju. Na ovom MEDIA - SCAPE-u organizatori su pripremili nekoliko izlozaka u kojima je neposredno primjenjena Internet tehnologija.

  • Sto je CARNet pripremio za ovu priliku?

    Iva Stipetic: CARNet je u okviru MEDIA - SCAPE-a pripremio dvije stvari. Jedna je prikaz onoga sto je u suradnji s CARNet-om do sada napravljeno u Hrvatskoj na podrucju kulture. Taj izlozak je popracen i 20-minutnim predavanjem o hrvatskoj kulturi na Internetu. Druga stvar je Internet Cafe.

  • Kakve su bile reakcije nakon predavanja? Mnogi su nakon predavanja postavljali razlicita pitanja.

    Iva Stipetic: Mnogi su se raspitivali kako mogu ostvariti suradnju s nama. Javili su se i neki umjetnici iz Velike Britanije koji su rekli da smatraju da je u njihovoj sredini umjetnike tesko potaknuti da koriste mrezu za stvaranje ili prezentaciju svojih djela. Zanimalo ih je kakva su nasa iskustva.

    Takoder, jako mi se svidjelo sto me je tijekom mog predavanja, kad sam naglasavajuci kako umjetnost i tehnologija oduvijek idu zajedno i kako je starogrcka rijec "techne" istovremeno oznacavala i ova oba pojma i jos uz to i vjestinu, nadopunio gospodin Miroslav Ambrus Kis i rekao kako je ta rijec ujedno znacila i "slobodno vrijeme".

  • Zasto je za ovu priliku CARNet organizirao upravo Internet Cafe?

    Iva Stipetic: CARNet je obicno u prvi i najbolji. Ovo je jedan pomalo neuobicajen projekt kojim se htjelo pokazati da Internet kao sadrzaj kafica moze dobro funkcionirati. Kao sto se do sada moglo primjetiti, odziv posjetitelja je bio jako dobar. I kritike koje smo do sada dobili su takoder povoljne.

    Ovo je prvi Internet kafic u Hrvatskoj uopce. On je privremenog karaktera, a nadamo se da ce ovaj primjer posluziti drugima da nesto slicno realiziraju i u svojim sredinama. Projektima ovakvog tipa, tzv. pilot - projektima bavi se CARNet-ov odjel Posebni projekti.

  • Da li je ideja Internet kafica na ovom mjestu u potpunosti zazivjela?

    Iva Stipetic: Da, zazivjela je u potpunosti. Na primjer, ovog trenutka ovdje ima dvadesetak ljudi. Od toga ih je desetak na samim racunalima, a ostali uz pice cekaju na svoj red. Tako je bilo sve ove dane.

  • Kako je realizirana veza kafica s Internet-om?

    Iva Stipetic: Lokalna mreza je putem modema telefonski spojena na jedan od modemskih ulaza CARNet-a, a time i na ostatak Internet-a.

  • Sto posjetitelji navise rade na racunalima?

    Iva Stipetic: Najvise se pretrazuje Web. U kasnim satima obicno dolaze irc-eri. Neki od gostiju su odavde poslali elektronsku postu ili obavili neke svoje poslove preko mreze.

    Dodatan motiv da organiziramo ovaj kafic bilo je to sto je vecina gostiju MEDIA - SCAPE-a iz inozemstva, a ovime smo im omogucili vezu s njihovim sustavima kod kuce.

  • Da li je mozda bilo nesretnih slucajeva poljevanja racunala ili tastature, na primjer - kavom?

    Iva Stipetic: Ne, nije, premda smo se i mi pripremajuci ovaj kafic toga bili bojali. Inace su obicno u ovakvim kaficima racunala posebno zasticena unutar dvoslojnih stolova s prozirnim povrsinama. Na vrhu stola se obicno nalazi monitor i pokraj toga je pice koje se pije, a tastatura se nalazi u polici ispod toga.

  • Hoce li CARNet u buducnosti napraviti jos ovakvih kafica?

    Iva Stipetic: Ne znam, ali moram reci da mi, u principu, ne volimo ponavljati stvari. Rado cemo pomoci savjetima onima koji zele sami napraviti svoje Internet kafice.

  • Da li se, na kraju, iz ovog nastupa CARNet-a na MEDIA - SCAPE 4 moze izvuci neki zakljucak sto ce utjecati na buduce CARNet-ove poduhvate na mrezi?

    Iva Stipetic: Mislim da je MEDIA - SCAPE pokazao da je teska faza pokazivanja i objasnjavanja sto su CARNet i Internet zavrsila i da vec postoje umjetnici koji su novu tehnologiju spremni i iskoristiti. CARNet ce im u njihovim nastojanjima uvijek rado pomoci.

    Ovo je projekt koji je realiziran u vrlo kratkom vremenu, a pokazali smo ono sto smo do sada napravili. Vrlo nam je drago sto nam se pruzila mogucnost za ovakvu prezentaciju. Takoder, moram dodati da arhitekti uistinu imaju najbolju kavu u gradu!

Pogledajte takoder:

CN: CARNet na MEDIA - SCAPE 4
CN: Internet Cafe u Zagrebu
I.Stipetic: Internet Cafe u Zagrebu (CARNet-L)

(c) 1996 CARNet novosti