CARNet na MEDIA - SCAPE 4

Ovogodisnji MEDIA - SCAPE 4 imao je podnaslov "Uvjeti i pronalasci", a cilj ovogodisnjih dogadanja je bio ilustrirati odnos tehnologije i umjetnika. CARNet se ukljucio u dogadanja vezana uz MEDIA - SCAPE na nekoliko nacina - sudjelovanjem na izlozbi u Muzeju suvremene umjetnosti i popratnim predavanjem na temu "Hrvatska kultura na Internetu", te organiziranjem popularnog Internet Cafe-a u prostorijama Kluba arhitekata DAZ-a.

Dogadanja na ovogodisnjem MEDIA - SCAPE-u, koji je trajao od 5. do 10. listopada, odvijala su se u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti, Katarinin trg 3 gdje je bila postavljena izlozba i gdje se odvijao dio video programa, te u Klubu arhitekata DAZ-a, Trg bana Jelacica 3, gdje su se odrzavali simpoziji, predavanja i preostali dio video programa.

U Muzeju suvremene umjetnosti CARNet je postavio izlozak na kojem su posjetitelji mogli pogledati najvazniji dio onoga sto je CARNet ili sto je u suradnji s CARNet-om ucinjeno na prezentaciji hrvatske kulture na Internetu. Posjetitelji su, izmedu ostalog, mogli pogledati Web sadrzaje poput 12. svjetskog festivala animiranih filmova, Muzickog bienalla Zagreb, izlozbe Sveti trag ili popularnih Croatian Web Comic Station stranica posvecenih hrvatskom stripu.

Popratno predavanje "Hrvatska kultura na Internetu" odrzano je u utorak, 8. listopada u prostorijama Kluba arhitekata DAZ-a. Predavanje je odrzala Iva Stipetic, a za tehnicku podrsku pobrinuo se Mario Viljac. Predavanje je imalo za cilj pokazati sto je CARNet do sada ucinio na promociji hrvatske kulture, ukratko objasniti tehnologiju koja je pri tome koristena, te predstaviti sam CARNet. Pokazani su i neki sadrzaji vezani uz hrvatsku kulturu na Internetu ciji nastanak nije vezan uz sam CARNet, poput Web stranica Eurokaza '96. Predavanje je bilo izuzetno dobro prihvaceno od strane publike.

Ipak, mozda najpopularniji CARNet-ov prilog ovogodisnjem MEDIA - SCAPE-u bio je Ineternet Cafe koji je takoder postavljen u prostorijama Kluba arhitekata. U tu svrhu, CARNet je postavio nekoliko PC racunala, instalirao lokalnu mrezu i to sve povezao putem modema na CARNet i Internet. Posjetitelji su imali priliku koristiti sve mrezne servise. Racunala su se najvise koristila za pretrazivanje Web prostora, a u kasnijim satima medu zapazenijima su bili i irc-eri. Mnogi od gostiju iz inozemstva su iskoristili racunala u kaficu da obave neke od svojih poslova putem mreze.

Pogledajte takoder:

Razgovor s Ivom Stipetic povodom CARNet-ovog nastupa na MEDIA - SCAPE 4
CN: Internet Cafe u Zagrebu
I.Stipetic: Internet Cafe u Zagrebu (CARNet-L)

[CARNet novosti]