CUC'99

Jill Foster: Ovo je pravo vrijeme za udaljeno ucenje

Jill Foster je direktor Netskills Internet servisa Sveucilista u Newcastleu. Namijena tog servisa je pruzanje pomoci javnom i privatnom sektoru u razvoju vjestina uporabe Internet i Intranet tehnologija za ucenje, istrazivanje, marketing i druge poslovne primjene. Netskills razvija obrazovne radionice i online materijale za krajnje korisnike, ali i za nastavnike.

Na prvoj CARNetovoj korisnickoj konferenciji CUC'99 Jill Foster je odrzala zapazeno predavanje pod naslovom "Internet learning".


Sto cini obrazovne materijale na Internetu kvalitetnima?




Ucitelj. Vrlo je vazno imati dobrog ucitelja koji ce razmisljati o ciljevima ucenja i uciniti te ciljeve jasnim za ucenike, te omoguciti ucenicima da provjeravaju nauceno znanje tijekom samog ucenja. Mislim da ako se prilikom izrade obrazovnih materijala cijelo vrijeme imaju u vidu nastavni ciljevi, onda to rezultira i dobrim materijalima.

Koje biste nastavne materijale na Internetu preporucili hrvatskim studentima? Gdje i kako da zapocnu traziti nastavne materijale na Internetu?

Preporucila bih im da pretrazivanje zapocnu lokalno. Postoje dobri nastavni materijali na Internetu u Hrvatskoj i na hrvatskom jeziku. Ako materijale traze izvan Hrvatske, najbolje je da traze odreden naslov na odredenom dijelu Interneta i tako nadu dobre nastavne materijale. No, u svakom slucaju, predlazem im da svoju potragu zapocnu u Hrvatskoj.

Mozete li usporediti stanje vezano uz udaljeno ucenje putem Interneta u Ujedinjenom kraljevstvu s onim u ostatku Europe i u SAD?

U Ujedinjenom kraljevstvu postoje "otvorena sveucilista" koja su razvila nastavu putem udaljenog ucenja namijenjenu onima koji zive u Ujedinjenom kraljevstvu, ali i drugima iz Europe i svijeta. Te su aktivnosti uvijek bile novcano potpomognute od strane drzave. Nisam do sada upoznala nista slicno u SAD, ali ono na sto tamo mozete naici su poznata sveucilista koja privlace studente nudeci im mnoge nastavne programe, kao na primjer MBA programe, putem mreze, kako bi povecali svoj dohodak. Mislim da sveucilista iz Ujedinjenog kraljevstva sada pokusavaju povecati prihode nudeci svoje nastavne programe i u inozemstvu i neka od njih su u tome uspjesna.

Kakav ce utjecaj na obrazovni sustav imati udaljeno ucenje?




Samo udaljeno ucenje je oduvijek bilo prisutno. Mislim da ce se prije promijeniti nacin ucenja nego sam obrazovni sustav. To je tako jer se znanja i vjestine koje su potrebne ljudima jako brzo mijenjaju. Nuzno je kontinuirano nadopunjavati svoja znanja, jer se svijet oko nas jako brzo mijenja i ljudi moraju uciti tijekom cijelog svog zivota. Mislim da udaljeno ucenje danas jaca svoje pozicije zato sto je Internet ucinio upravo te stvari mogucim. Ovo je pravo vrijeme za udaljeno ucenje.

Hoce li racunala zamijeniti nastavnike?

Sigurno ne. Imati ucitelja na rapolaganju je svakako najbolje. Svi bi najvise voljeli imati svog osobnog ucitelja, ali to nije uvijek moguce. U razredu ste samo jedan od mnogih ucenika. Najbolja stvar je imati svog osobnog ucitelja, a slijedeca najbolja stvar je biti u razredu s uciteljem. Ipak, danas je potrebno uciti nova znanja "po potrebi" i ponekad nije moguce cekati na pocetak nastave u razredu. Online materijali su u tom slucaju najbolje rjesenje.

(Razgovor je za CUC espresso, tijekom trajanja CARNetove korisnicke konferencije CUC'99, vodila Gordana Cmigovic. Fotografije: Arhiva CARNet novosti. (c) CARNet novosti 1999)


[ CN home ][ Search ]