CARNet
NEWS:


Archive

Announcements

Papers and
Presentations

CARNet in the
Media

Comments and
Feed-Back

Search the
CN Pagescroatian language

 Interviews and Reports
 Razgovori i reportaze


Croatian language only:

Razgovor s mr.sc. Zoranom Bekicem, pomocnikom ravnatelja CARNeta

Pocetkom 1998. godine nacinjene su znacajne organizacijske promjene unutar CARNeta. Taj dogadaj bio je neposredan povod za razgovor s mr.sc Zoranom Bekicem, zamjenikom ravnatelja CARNeta. Bila je to prilika i za razgovor o nekim drugim temama, poput izgradnje CARNetovog intraneta, povecanju broja javnih modemskih ulaza, o odnosu CARNeta i SRCA, te o nedavno objavljenim rezultatima CARNetove godisnje ankete.

Razgovor s Damirom Mrkonjicem, CARNetovim sistem inzenjerom u Splitu

Damir Mrkonjic je legenda CARNetovog Racunalno - komunikacijskog cvorista Split. Dobitnik je CARNetove godisnje nagrade za 1996. godinu, koja mu je dodijeljena za njegov velik doprinos razvoju CARNetove mreze u najjuznijim dijelovima Hrvatske. Neposredno pred petu obljetnicu uspostavljanja prvog CARNetovog cvora u Splitu razgovorali smo s njime o razlicitim temama vezanim uz njegov posao, CARNet u Splitu i opcenito Internet.

Posljednji Bitnet cvor u Hrvata

Krajem travnja 1997. godine CARNet je objavio da jedini hrvatski BITNET cvor - racunalo HRZAGS11 istupa iz BITNET mreze. Ta informacija, kao i cinjenica da se krajem 1997. godine gasi BITNET mreza u cijelom svijetu, bili su poticaj za razgovor s Miroslavom Milinovicem, posljednjim hrvatskim BITNET administratorom, te za kratko podsjecanje na povijest BITNET-a.


Razgovor s prof. dr. Oliverom Popovom

Prof. dr. Oliver Popov predsjednik je Izvrsnog odbora MARNet-a (Macedonian Academic and Research Network). Krajem kolovoza 1997. godine boravio je u Zagrebu u svojstvu predsjednika programskog odbora Trece CEENet-ove radionice (3rd CEENet Networking Technology Workshop) koja se u to vrijeme odrzavala u Zagrebu. Bila je to prilika da dr. Popovu postavimo nekoliko pitanja o CEENet-u, ovogodisnjoj CEENet-ovoj radionici i Internetu u Makedoniji. Razgovor je voden predzadnjeg dana odrzavanja radionice.

Razgovor s Jasenkom Gojsic povodom CARNet-ovog nastupa na INFO'96

Razgovor s Jasenkom Gojsic odrzan je zadnjeg dana sajma INFO'96 na kojem je CARNet imao zapazen nastup. Gdja. Gojsic je voditelj CARNet-ovog Odjela za posebne programe i projekte koji je organizirao CARNet-ov nastup na INFO'96 i koji takoder vodi brigu o CARNet-ovim tzv. pilot projektima. Obzirom da su glavna tema CARNet-ovog nastupa na INFO'96 bili upravo CARNet projekti, oni su bili i glavna tema razgovora s gdjom. Gojsic. Razgovaralo se takoder i o CARNet-ovim planovima za buducnost.

Razgovor s Ivom Stipetic povodom CARNet-ovog nastupa na MEDIA - SCAPE 4

Razgovor je odrzan 8. listopada 1996. nakon predavanja "Hrvatska kultura na Internetu" u prostorijama Kluba arhitekata DAZ-a, Trg bana Jelacica 3.

4. sastanak sistem administratora

Kratka reportaza s 4. sastanka sistem administratora odrzanog 8. listopada 1996. na Fakultetu prometnih znanosti. Na sastanku je odrzano nekoliko kracih predavanja (PGP, CARNet CERT, Katalog osobnih WWW stranica), te nesto dulja diskusija u neobaveznoj atmosferi uz grickalice i sokove.

CARNet na MEDIA - SCAPE 4

Kratak pregled CARNet-ovog nastupa na izlozbi i popratnim dogadanjima vezanim u MEDIA - SCAPE 4, koji je trajao od 5. do 10. listopada 1996. godine. Posebno popularan bio je prvi Internet Cafe u Hrvatskoj koji je radio u prostorijama Kluba arhitekata, Trg bana Jelacica 3 od 6. do 10. listopada 1996.

Razgovor s Damirom Rajnovicem i Cedomirom Igalyjem povodom osnivanja CARNet CERT-a

Razgovor je voden 18. rujna 1996. na SRCU povodom osnivanja CARNet CERT-a. Osim o samom CARNet CERT-u, razgovaralo se i o drugim zanimljivim temama, poput: postoje li "crne tocke" na CARNet-u, da li je moguce izgraditi relativno siguran sustav ili mrezu, tko su crackeri u Hrvatskoj, smiju li administratori na sustavima citati tudu postu i sl.