CARNetov okrugli stol

"Privatnost i sigurnost na Internetu" (Veterinarski fakultet, 15.04.1999)

Akcija "CARNetjedan" na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu trajala je od 12. do 16. travnja 1999. U sklopu te akcije, 15. travnja odrzan je i okrugli stol pod naslovom "Privatnost i sigurnost na Internetu".

Gosti okruglog stola bili su g. Blerim Sela (direktor firme Mobile), g. Ratko Gospodnetic (direktor firme ZI5), g. Dubravko Penezic (CARNetov webmaster) i g. Ivica Harapin (visi asistent na Veterinarskom fakultetu i CARNet koordinator). Okrugli stol je odrzan u predavaonici za fiziku Veterinarskog fakulteta. Skup je poceo u 13:15, a trajao je do 15:00 sati. Okruglom stolu prisustvovalo je 30-tak sudionika.

Nakon kratkog predstavljanja gostiju, g. Ratko Gospodnetic odrzao je kratko uvodno predavanje, u kojem se osvrnuo na problem privatnosti i sigurnosti na Internetu sa stanovista korisnika Interneta. Ukratko je objasnio pojmove sigurnosti i privatnosti, te nabrojao glavne izvore njihovog ugrozavanja na Internetu.

Izvod iz ankete "Privatnost i sigurnost na Internetu":

Mislite li da je Vasa privatnost ugrozena na Internetu?

Da, u velikoj mjeri: 59%, Da, u manjoj mjeri: 0%, Ne: 25%, Ne znam: 16%


G. Blerim Sela posebno se osvrnuo na pitanje sigurne kupovine na Internetu. Njegova firma Mobile bila je prva u Hrvatskoj koja je otvorila Internet ducane (Mobile Internet ducan i Studentshop - Mobile akademski Internet ducan). G. Sela je objasnio na koji se nacin stiti sigurnost i privatnost uporabe Web ducana, te je dao i kratke upute kako prepoznati i izbjeci opasnosti koje vrebaju prilikom kupovine putem Interneta.

G. Dubravko Penezic upoznao je prisutne s CARNetovom politikom vezanom uz privatnost i sigurnost korisnika. Naveo je neke od nacina na koje se mogu ugroziti privatnost i sigurnost korisnika na Internetu, te nacine na koje se te opasnosti mogu izbjeci. G. Ivica Harapin, CARNet koordinator na Veterinarskom fakultetu, upoznao je prisutne sa stanjem mreze, te nacinom i obimom uporabe Interneta na Veterinarskom fakultetu. Takoder, g. Harapin je spomenuo i osnovne probleme i dileme s kojima se susrecu korisnici Interneta iz njegove ustanove.

Prigodu da postave pitanje gostima okruglog stola, da izraze svoje misljenje ili opisu neko svoje iskustvo u radu s Internetom, iskoristili su brojni sudionici skupa. Gosti su odgovorili na brojna pitanja, a velik dio pitanja odnosio se na prakticne nacine zastite privatnosti i sigurnosti na Internetu. Na kraju okruglog stola, svi sudionici su zamoljeni da odgovore na pitanja iz kratke ankete na temu privatnosti i sigurnosti na Internetu. Okrugli stol je zavrsio malom zakuskom, sto je mnogima bila prilika za nastavak razgovora i diskusije.


Pogledajte takoder:

CN: CARNetjedan na Veterinarskom fakultetu (12.04.1998)
CN: Poceo je s radom Studentshop - akademski Internet ducan (10.11.1998)
Anketa "Privatnost i sigurnost na Internetu"
CN fotoalbum

[ CN home ][ Search ]