[ prev ][ next ]

Poceo je s radom Studentshop - akademski Internet ducan

Pogledajte takoder:

CN: Razgovor s Blerimom Selom, direktorom tvrtke Mobile

CN: CARNet na INFO'98 (10.11.1998)

[ CN home ][ Search ]

Dana 10. studenog 1998. sluzbeno je poceo s radom Studentshop - akademski Internet ducan. Tim je povodom 12. studenog - dva dana nakon pocetka rada ducana, na Microsoftovom standu na sajmu INFO'98 odrzana konferencija za novinare na kojoj su o ovom projektu govorili mr.sc. Predrag Pale, pomocnik ministra znanosti i tehnologije, g. Goran Radman, direktor Microsoft Hrvatske i g. Ivo Spigel iz Perpetuum-Mobile Grupe.

Studentshop je ime akademskog Internet ducana koji je nastao kao rezultat suradnje tvrtki Mobile i Microsoft Hrvatska, te Ministarstva znanosti i tehnologije. Razlog za otvaranje ovog ducana bio je vrlo jednostavan - zeljelo se studentima i nastavnicima hrvatskih sveucilista omoguciti kupovinu informaticke i slicne opreme po sto je moguce povoljnijim uvjetima.

Blerim Sela, direktor tvrtke Mobile d.o.o:

U Studentshopu su Microsoftovi proizvodi oko 90% jeftiniji nego takvi proizvodi u maloprodaji, a jos je zanimljivije to sto su Microsoftove studentske licence u Studentshopu najjeftinije na svijetu, tj. i do 30% jeftinije nego isti proizvodi u SAD i u drugim zapadnim zemljama...

Narucivanje studentskih licenci putem Studentshopa je jedini takav nacin narucivanja u svijetu, te je i sam Microsoft pokazao interes za mogucu primjenu ovog modela i na drugim trzistima...

Treba istaknuti da sve ovo ne bi bilo moguce bez jedinstvene baze podataka o studentima koju je realiziralo Ministarstvo znanosti i tehnologije...

(Izvodi iz opsirnijeg razgovora s g. Blerimom Selom)


Nekoliko stvari cine ovaj Internet ducan posebnim. Kao prvo, rijec je o izuzetno povoljnim cijenama po kojima studenti i nastavnici s hrvatskih sveucilista mogu kupovati izlozene proizvode. Pri tome posebno prednjace Microsoftovi proizvodi, cija cijena za studente i sveucilisne nastavnike iznosi svega oko 10% uobicajene cijene tih proizvoda u maloprodaji.

Druga je posebnost nacin autorizacije kupaca. Pravo kupovine u Studentshopu imaju svi koji posjeduju odgovarajuce akademske iskaznice (tzv. IKS-ice). Prilikom kupovine, kupci svoj status dokazuju upisivanjem broja svoje iskaznice, a provjera istinitosti tog podatka se nakon toga ostvaruje odgovarajucim upitom u aktivnu bazu podataka o studentima i sveucilisnim djelatnicima koju je uspostavilo Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Takoder, posebnost ovog ducana je i u izuzetno funkcionalnom i suvremenom dizajnu, kao i u suvremenoj tehnologiji na kojoj je zasnovan. Vrijedi napomenuti da je Studentshop zamisljen iskljucivo kao Internet ducan. To znaci da se proizvodi iz tog ducana pod komercijalnim uvjetima koji vrijede za kupovinu u tom ducanu ne mogu kupiti niti naruciti na bilo koji drugi nacin osim putem Interneta.

Adresa Studentshopa je http://studentshop.mobile.hr.