[ prev ][ next ]

Objavljeni rezultati CARNetove godisnje ankete za 1998. godinu

Pogledajte takoder:

CARNet: Anketa za 1998. godinu (www.carnet.hr)

CN: Objavljeni rezultati istrazivanja o posjedovanju i uporabi osobnih racunala u kucanstvima (04.02.1999)

CN: Objavljeni rezultati CARNetove godisnje ankete za 1997. godinu (24.04.1998)

[ CN home ][ Search ]



Karolina Horvatincic, voditeljica CARNetove sluzbe za clanice:

Analiza ovogodisnje ankete pokazuje da su sve CARNetove sluzbe ocijenjene visim ocjenama nego prethodne godine. Isti je slucaj i s ocjenama ukupne suradnje CARNeta i ustanova.


Nedavno je CARNet objavio rezultate godisnje ankete za 1998. godinu. Rijec je o anketi koja se svake godine provodi medu ustanovama clanicama CARNeta. Ove je godine na anketu odgovorilo 138 ustanova, od njih ukupno 142.

Ustanove su za potrebe analize podijeljene u pet kategorija: ustanove visoke naobrazbe, instituti, ostale punopravne clanice, privremene i pridruzene clanice.

Kao neke od zanimljivijih rezultata ankete vrijedi istaknuti broj racunalnih ucionica na hrvatskim sveucilistima koje su povezane na Internet - njih ukupno 54, te pomalo iznenadujuci podaci da se na cak 79% od anketiranih ustanova visoke naobrazbe (tj, na njih 53) Internet koristi u nastavi, a njegova uporaba uci unutar nekog kolegija na 67% ustanova.

Rezultati ankete mogu se naci na adresi http://www.carnet.hr/clanice/anketa98.




Kratak razgovor s Karolinom Horvatincic, voditeljicom CARNetove sluzbe za clanice

Kako ste zadovoljni odazivom na CARNetovu godisnju anketu?

Obzirom da je od 142 clanice 138 ustanova dostavilo izvjestaj, a svega 4 nisu, od cega jedna punopravna i 3 privremene, mozemo biti iznimno zadovoljni odazivom.

Imaju li studenti na svojim fakultetima dovoljno prilike i mogucnosti koristiti Internet?

Nase statistike pokazuju da studenti koriste Internet na svojim fakultetima manje nego sto im je to omoguceno, premda na vecini fakulteta (njih 85%) studenti imaju mogucnost pristupa Internetu i izvan nastave. Jedan od uzroka je neinformiranost studenata o mogucnostima uporabe Interneta na njihovim fakultetima.

Stoga ce CARNet nakon ljeta krenuti u niz aktivnosti kojima ce informirati studente o mogucnostima uporabe Interneta na fakultetima, ali i o drugim CARNetovim uslugama kao sto su mogucnost pristupa Internetu od kuce, helpdesk, tecajevi, informacijski servisi i drugo.

Iz ankete se moze ustanoviti da je u akademskim ustanovama i javnim institutima jos uvijek oko trecine svih racunala bez prikljucka na Internet. Kako ocjenjujete taj podatak?

Izgradnja lokalnih mreza koje bi cjelovito rijesile povezivanje svih racunala u akademskoj zajednici na Internet, odvija se sporije od nabave novih racunala. Izgradnju racunalno-komunikacijske infrastrukture ustanova Ministarstvo znanosti i tehnologije ostvaruje prema programima informatizacije, sukladno interesu i aktivnostima pojedinih ustanova, te financijskim mogucnostima Ministarstva. Neosporno je da je uporaba CARNeta i Interneta usko povezana s brojem racunala povezanih na Internet, te da ce izgradnja lokalnih mreza uciniti Internet dostupnijim studentima, profesorima, znanstvenicima i svim ostalim djelatnicima akademske zajednice.