[ prev ][ next ]

Objavljeni rezultati istrazivanja o posjedovanju i uporabi osobnih racunala u kucanstvima u Republici Hrvatskoj

Pogledajte takoder:

Izvod iz rezultata istrazivanja o posjedovanju i uporabi osobnih racunala u kucanstvima (www.mzt.hr)

CN: Objavljeni rezultati CARNetove godisnje ankete (24.04.1998)

[ CN home ][ Search ]

U posebnom istrazivanju koje je narucilo Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, ispitana je zastupljenost osobnih racunala u domacinstvima u Republici Hrvatskoj. Provedeno istrazivanje je prvo takve vrste u Hrvatskoj.

Na okruglom stolu pod nazivom "Racunalo - moj kucni ljubimac", odrzanom 4. veljace 1999. godine u ArtNet clubu u Zagrebu, rezultate istrazivanja predstavila je agencija za istrazivanje trzista, medija i javnog mijenja Puls d.o.o iz Zagreba koja je istrazivanje i provela.

Na ovom skupu sudjelovali su prof. dr. sc. Goroslav Keller, prodekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, g. Nenad Bulat, direktor ispitivanja u agenciji Puls, mr. sc Boris Zitnik, direktor tvrtke Omniakonzult, g. Goran Radman, generalni direktor Microsoft Hrvatska d.o.o, g. Tomislav Kotnik, direktor casopisa VIDI, g. Marin Tadic, direktor tvrtke Hewlett-Packard Croatia, te mr. sc. Predrag Pale, pomocnik ministra znanosti i tehnologije.

Izvod iz rezultata istrazivanja:

U ispitanom uzorku od 3458 kucanstava, njih 16% posjeduje racunalo. Ako se taj rezultat primjeni na ukupan broj kucanstava u Hrvatskoj, proizlazi da je u Hrvatskoj oko 225 tisuca kucanstava opremljeno osobnim racunalom.

Zastupljenost pojedinih vrsta osobnih racunala je slijedeca: 16.7% kucanstava posjeduje PC386 racunalo, 29.8% PC486, 40.4% posjeduje neko od Pentium racunala, a 1.2% kucanstava posjeduje neko od Macintosh racunala (ostali ispitanici posjeduju neko drugo racunalo ili ne znaju koje racunalo posjeduju).


Na okruglom stolu odrzano je nekoliko zanimljivih kratkih predavanja na temu uporabe osobnih racunala u kucanstvima u Hrvatskoj, kao i o stanju i mogucnostima domace racunalne industrije. Okrugli stol zavrsio je raspravom na temu "Internet od nepoznanice i nedostupne igracke do svakodnevnice i prave ovisnosti". Raspravu je otvorio mr. sc. Predrag Pale, kratkim predavanjem pod naslovom "Internet ovisnost - nuzni dio kucanstva?".

Ministarstvo znanosti i tehnologije najavilo je da ce uskoro predstaviti rezultate jos jednog istrazivanja koje provodi na temu uporabe racunala i Internet usluga unutar akademske zajednice u Hrvatskoj.

Izvod iz rezultata istrazivanja, kao i dodatne informacije o okruglom stolu, mozete naci na Web stranicama Ministarstva znanosti i tehnologije.