[ prev ][ next ]

10000-ti korisnik CARNetovog javnog racunala u Zagrebu

Pogledajte takoder:

CN: CARNet i Ministarstvo znanosti i tehnologije na INFO'97 (12.11.1997)

CN: Razgovor s Damirom Mrkonjicem, CARNetovim sistem inzenjerom u Splitu

CN: Posljednji BITNET cvor u Hrvata


[ CN home ][ Search ]

U ponedjeljak, 08. prosinca 1997. otvoren je 10000-ti korisnicki racun na javnom racunalu CARNeta (Hrvatske akademske i istrazivacke mreze) u Zagrebu.

Od 1992. godine, kada je zapocelo otvaranje korisnickih racuna za pristup Internetu do danas, javno racunalo (public.srce.hr) funkcionira u Sveucilisnom racunskom centru (SRCE). Tijekom proteklih pet godina funkcije javnog racunala obavljala su razlicita racunala s razlicitim operacijskim sustavima. Korisnicima su ta racunala poznata i po svojim osnovnim imenima, kao sto su Regoc, Oleh ili, danas, Jagor.

Putem javnih racunala, koja osim u Zagrebu, danas postoje i u Osijeku, Puli i Splitu, omogucuje se pristup Interentu clanovima akademske zajednice koji zbog nekog razloga ne mogu to pravo ostvariti u svojoj maticnoj ustanovi.

Ostvarujuci jednu od svojih temeljnih uloga, a to je popularizacija novih informacijskih tehnologija, CARNet omogucava na svojim javnim racunalima privremeni i eksperimentalni pristup Interentu i svim drugim gradanima Hrvatske, prvenstveno ucenicima i profesorima osnovnih i srednjih skola.

Javna i besplatna uporaba spomenutih racunala s pristupom na Internet, bila je posebno vazna u prvim godinama Intereneta u Hrvatskoj - povecan je interes i ubrzan razvoj Interneta u Hrvatskoj i na taj nacin ostvaren doprinos stvaranju trzista komercijalnih usluga vezanih uz uporabu Interneta.

(Izvor: CARNet - Ured za odnose s javnoscu, press@CARNet.hr)