[ prev ][ next ]

CARNet i Ministarstvo znanosti i tehnologije na INFO'97

Pogledajte takoder:

Obiljezavanje 5 godina Interneta u Hrvatskoj - Popis nagradenih i pohvaljenih

CARNet na INFO'97 - Lupino Photo Show

CARNet na INFO'97 - Popis predavanja i popratni materijali

CARNet na INFO'97 - Raspored predavanja i popis predavaca

CN: CARNet na INFO'96 - Posebno priznanje za nastup (05.11.1996)

CN: Obiljezen Dan CARNeta (12.12.1996)


CARNet i Ministarstvo znanosti i tehnologije zajedno su nastupili na sajmu INFO'97 (od 12. do 16. studenog 1997). Osnovne teme ovogodisnjeg nastupa bile su obiljezavanje 5 godina Interneta u Hrvatskoj, te primjena Interneta u poslovanju. Bogate izlozbene sadrzaje upotpunila su razlicita dogadanja na samom standu (proslava 5 godina Interneta u Hrvatskoj i Dan CARNeta, Lupino Photo Show, press konferencija i razna predavanja). Na samom standu mogli su se vidjeti i isprobati razliciti mrezni sadrzaji i servisi koje su napravili CARNet i Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Prvog dana odrzavanja sajma INFO'97, nakon svecanosti otvaranja, CARNetov stand posjetio je dr. Ivica Kostovic, potpredsjednik Vlade i ministar znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Tom prigodom dr. Ivica Kostovic obavio je prvu kupovinu nekog hrvatskog proizvoda putem Interneta. Tim cinom u Hrvatskoj je sluzbeno zapocela era cybertrgovine. Siguran server nuzan za takve transakcije osigurali su CARNet i Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Tijekom trajanja sajma, CARNet je za posjetitelje odrzao velik broj kratkih popularnih predavanja na kojima su obradene gotovo sve aktualne teme poput kriptografije, e-novca i sigurnosti sustava na mrezi. Vise informacija o besplatnim tecajevima koje tijekom cijele godine odrzava CARNet mozete naci na Web serveru Sveucilisnog racunskog centra.

U subotu, 15. studenog, svecano su obiljezeni peta obljetnica Interneta u Hrvatskoj i Dan CARNeta. Tom prigodom podijeljene su nagrade, pohvale, priznanja i zahvale CARNetovim djelatnicima i suradnicima. Nagrada CARNeta za temeljni doprinos razvitku Hrvatske akademske i istrazivacke mreze dodijeljena je dr. Branku Jerenu, a Povelju CARneta dobio je Sveucilisni racunski centar kao ustanova koja je najvise doprinjela uvodenju Interneta u Hrvatsku. Posebne nagrade dobili su pokretaci Interneta u Hrvatskoj: Ivan Maric, Velimir Vujnovic, Ljubimko Simicic i Darko Bulat. Godisnju nagradu CARNeta dobio je Miroslav Milinovic. Nakon dodijeljivanja nagrada, na CARNetovom standu odrzan je Lupino Photo Show na kome je nastupio poznati hrvatski fotograf Stephan Lupino.

Na sajmu je predstavljen i zajednicki projekt Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i tehnologije - NISKA (Nacionalni informacijski sustav knjiznica Hrvatske). Ovim projektom zeli se povezati sve knjiznice u Hrvatskoj u jedinstveni informacijski sustav i transformirati ih u korisnicki usmjerene multimedijske centre. Vise o projektu moze se dobiti na e-mail adresi niska@CARNet.hr.

Na sajmu INFO'97 Ministarstvo znanosti i tehnologije objavilo je pocetak svoje akcije u okviru koje ce odredenom broju hrvatskih poduzetnika besplatno pomoci u izradi i postavljanju njihovih Web stranica. Akcija se zove "Web poduzetnika", a zainteresirani mogu uputiti svoje zahtjeve do 12. prosinca 1997. na adresu Ministarstva znanosti i tehnologije (Strossmayerov trg 4, Zagreb, "za Web poduzetnika").

Za nastup na INFO'97 strucna komisija ZV-a dodijelila je CARNetu Priznanje za visoku razinu ukupnog nastupa. Sluzbene CARNetove Web stranice posvecene nastupu na INFO'97 mozete naci na adresi http://pubwww.srce.hr/info97.