Prev  Next

Prvo udaljeno predavanje u  hrvatskoj akademskoj sredini

U cetvrtak, 23. sijecnja 1997, odrzano je prvo pokusno udaljeno predavanje u hrvatskoj akademskoj sredini. Prof. dr. sc. Hrvoje Babic predavao je iz prostorija Fakulteta elektrotehnike i racunarstva u Zagrebu. Njegovo predavanje iz predmeta Teorija sustava i signala pratilo je tridesetak studenata Elektrotehnickog fakulteta u Osijeku.

Nakon predavanja odrzana je konferencija za novinare. To je ujedno bila i prva "ATM konferencija za novinare" u Hrvatskoj koja je povezala govornike i novinare u Zagrebu i Osijeku.

Ovo prvo udaljeno predavanje u hrvatskoj akademskoj sredini studenti Elektrotehnickog fakulteta u Osijeku gledali su i slusali u predavaoni Rektorata Sveucilista u Osijeku. Profesor Babic nalazio se u predavaoni Zavoda za elektronicke sustave i obradbu informacija FER-a u Zagrebu. Obje lokacije povezane su svjetlovodom u okosnicu sirokopojasne CARNet-ove racunalne mreze, brzine 155 Mbps. Profesor je takoder imao mogucnost pratiti sliku i zvuk koji su dolazili iz Osijeka, tako da su studenti tijekom predavanja mogli profesoru postavljati pitanja i aktivno sudjelovati u predavanju. Paralelno s interaktivnom vezom, iz Zagreba su se u Osijek prenosili podaci iz osobnog racunala na kojem su su u obliku PowerPoint prezentacije nalazile profesorove biljeske.

Nakon predavanja na pitanja novinara odgovarali su prof. dr. sc. Hrvoje Babic, prof. dr. sc. Branko Jeren, savjetnik Predsjednika Republike i predstojnik Zavoda za elektronicke sustave i obradbu informacija, prof. dr. sc. Marija Kastelan Macan, pomocnica Ministra razvitka i obnove, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prorektorica za znanost Sveucilista u Zagrebu, mr. sc. Predrag Pale, pomocnik Ministra znanosti i tehnologije, i mr. sc. Predrag Vidas, ravnatelj CARNet-a. U Osijeku su se nalazili prof. dr. sc. Josip Planinic, rektor Sveucilista u Osijeku i prof. dr. sc. Andrija Pozderovic, prorektor Sveucilista u Osijeku i dekan Elektrotehnickog fakulteta u Osijeku. Konferenciju je vodila Iva Stipetic, savjetnik za posebne projekte CARNet-a.

Na pocetku konferencije za novinare svi govornici su dali kratke izjave i opisali svoje videnje ovog dogadaja. Izmedu ostalog, profesor Babic je rekao da je za njega predavanje bilo jedno novo iskustvo i istaknuo da bi uvodenje u praksu udaljenih predavanja omogucilo bolje iskoristavanje postojecih nastavnih resursa i kvalitetnije skolovanje mladih ljudi.

Mr. sc. Predrag Pale je najavio citav niz aktivnosti i projekata od strane Ministarstva znanosti i tehnologije koji ce omoguciti da se informacijska tehnologija koristi u samom obrazovnom procesu. On je takoder istaknuo da inicijative i poticaji za takve projekte moraju doci upravo od strane samih nastavnika i studenata, te da ce Ministarstvo znanosti i tehnologije osigurati potporu takvim aktivnostima. Mr. sc. Predrag Pale je takoder istaknuo da ce intenzivnija primjena novih tehnologija u nastavi zahtijevati profesionalizaciju cijelog posla kako bi se osigurala odgovarajuca kvaliteta. CARNet ima planove da se u buducnosti na ovaj nacin prenose i predavanja znacajnijih svjetskih znanstvenika i strucnjaka kad oni posjete Hrvatsku i odrze neka od svojih predavanja. U planu je da se ta predavanja i snimaju, te da se na eksperimentalnom internom CARNet-ovom televizijskom kanalu ona mogu redovito i pogledati.

Odgovarajuci na jedno od pitanja novinara, mr. sc. Predrag Vidas je objasnio da jedno udaljeno predavanje zahtijeva propusnost od oko 15 do 20 Mbps, te da postojeca CARNet-ova infrastruktura omogucava istovremen prijenos do deset ovakvih predavanja, a mr. sc. Predrag Pale je rekao da ce se u praksi udaljena predavanja najvjerojatnije realizirati sa opremom skromnijom od one koja je koristena za prvo pokusno predavanje. Ta ce skromnija oprema omogucavati prijenos od nekoliko slika u sekundi.

Na pitanje o primjeni novih tehnologija na drustvenim fakultetima, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer je odgovorila da drustveni fakulteti u pravilu zaostaju u tome, te da se takav zakljucak namece iz sadrzaja zahtjeva koji iz tih ustanova stizu u Rektorat. Na jedno od slicnih pitanja mr. sc. Predrag Pale je rekao da Ministarstvo znanosti i tehnologije i CARNet nailaze na nedovoljno dobar odaziv od strane akademskih institucija na inicijative i programe koje pokrecu i suradnju koju im nude.

Na pitanja novinara odgovarali su i govornici i studenti u Osijeku.

Dokumenti CARNet-ovog Odjela istrazivanja i razvoja:

Pogledajte takoder:

[CARNet novosti]