Prev  Next

Obiljezen Dan CARNet-a

U cetvrtak, 12.12.1996., svecano je obiljezen Dan CARNet-a na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva u Zagrebu. Tom prigodom prikazani su rezultati, ciljevi i ljudi utkani u Hrvatsku akademsku mrezu - CARNet. Dodijeljene su i CARNet-ove nagrade za tekucu godinu. Godisnja CARNet-ova nagrada dodijeljena je Damiru Mrkonjicu iz Splita. Svecanosti je prisustvovalo vise od 600 uzvanika.

3. listopada 1991. osnovano je koordinacijsko tijelo za uspostavu hrvatske edukacijske racunalne mreze, u sastavu: Darko Bulat, Ivan Maric, Velimir Vujnovic, Ljubimko Simicic i mr. sc. Predrag Pale. 3. listopada ove godine CARNet je slavio petu obljetnicu postojanja. Iznimno ove godine, Dan CARNet-a se obiljezio 12. prosinca.

Sredisnji dogadaj odrzan je na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva u Zagrebu. Pred oko 600 uzvanika prikazan je film o CARNet-u, a nakon toga dodijeljene su CARNet-ove nagrade, pohvale i zahvale odabranim pojedincima i ustanovama. Priznanja je nagradenima urucio ravnatelj CARNet-a mr. sc. Predrag Vidas. Godisnja CARNet-ova nagrada, najvise priznanje koje se dodijeljuje svake godine istaknutim CARNet-ovim suradnicima, urucena je Damiru Mrkonjicu.

Predsjednik CARNet-ovog Upravnog vijeca mr. sc. Predrag Pale odrzao je govor u kojem se osvrnuo na dosadasnja CARNet-ova postignuca i planove za buducnost. Najavljena su ubrzanja postojecih CARNet-ovih veza prema svijetu - one izmedu CARNet-a i MCI (USA) na 2 Mbps, a izmedu CARNet-a i EBONE-a (Austrija) na 256 kbps. Najavljeno je i upeterostrucenje broja pristupnih komutiranih modemskih ulaza u CARNet (na oko 400 modema), te rekonstrukcija, obnova i odrzavanje postojece mreze. Povecat ce se brzina veza prema ustanovama tako da ce minimalna brzina biti 28.8 kbps. Treba istaknuti i planove za daljnje sirenje CARNet-ove mreze, a posebno prosirenje brze jezgre (155 Mbps) na Dubrovnik, Pulu, Varazdin i Zadar.

Nakon te svecanosti odrzana je konferencija za novinare na kojoj su na pitanja novinara odgovarali Jasenka Gojsic, mr. sc. Predrag Pale i mr. sc. Predrag Vidas. Nakon toga odrzana je i prva svecana sjednica Vijeca korisnika.

Pogledajte takoder:

[CARNet novosti]