[ prev ][ next ]

Prva CARNetova korisnicka konferencija CUC'99

Pogledajte takoder:

Web stranice CARNetove korisnicke konferencije CUC'99 (www.carnet.hr)

Popis nagrada dodijeljenih na konferenciji CUC'99

CN: Razgovor s George Munroem, pozvanim predavacem na CARNetovoj korisnickoj konferenciji CUC'99

CN: CARNetova konferencija za novinara: CUC'99 (08.09.1999)

CN fotoalbum

[ CN home ][ Search ]

Od 28. do 30. rujna 1999. godine na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva odrzana je prva CARNetova korisnicka konferencija CUC'99. Glavna tema konferencije bio je Internet kao alat u obrazovanju. Konferencija je obilovala kvalitetnim predavanjima i prezentacijama, radionicama i diskusijama.

Hrvatska akademska i istrazivacka mreza CARNet organizirala je svoju prvu korisnicku konferenciju sa zeljom da okupi sve one koji zele prosiriti svoja znanja o Internetu ili razmijenitii s drugima svoje ideje i iskustva na tom podrucju.

Ovogodisnja je konferencija odrzana pod sloganom: "Od ucenja o Internetu do ucenja putem Interneta", a obradene su bile podteme: Internet u obrazovanju, Udaljeno ucenje, Podrska korisnicima i Training the Trainers. Tijekom konferencije odrzano je tridesetak razlicitih predavanja i prezentacija, tri panel rasprave i dvije radionice.

Na konferenciji je svoja predavanja odrzalo i dvoje pozvanih predavaca: Jill Foster (Netskills, Newcastle, UK) odrzala je predavanje pod naslovom "Internet Learning", a George Munroe (UNITE, Belfast, Northern Ireland) odrzao je predavanje "Environment To Inspire Network Users". Ova izvrsna predavanja upoznala su sudionike konferencije s najnovijim kretanjima i primjerima iz podrucja obrazovanja i podrske korisnicima putem Interneta.

Predrag Valovic, profesor iz Zagreba:

"Ovdje smo svi i ucenici i ucitelji, jer na ovoj konferenciji svi imamo nesto za pokazati i nesto za nauciti. Ova je konferencija pokazala da je nas glavni problem u nedostatku novaca. Ipak, vjerujem da ce se situacija vremenom poboljsati."

Gerd Wenning, University of Siagen:

"Mislim da je ova konferencija organizirana vrlo profesionalno. Jedina stvar koja se mozda moze unaprijediti su drustveni kontakti medu sudionicima. Mozda bi bilo dobro slijedeci put organizirati manje radne grupe u kojima bi sudionici mogli medusobno vise diskutirati. No, ovo nikako nije kritika, nego samo prijedlog."


U svojim su predavanjima i prezentacijama odrzanim tijekom konferencije, CARNetovi korisnici iznijeli svoja iskustva i ideje iz podrucja primjene Interneta u obrazovanju. Brojni prikazani primjeri pruzili su detaljan uvid u ono sto se na tom podrucju trenutno dogada u CARNetovoj zajednici, te koji su rezultati do sada postignuti.

Jedan od zanimljivih popratnih dogadaja bio je Web festival. Rijec je o natjecanju za najbolje Web stranice s edukativnim sadrzajem. Od ukupno 55 prijava, ziri Web festivala odabrao je 21 Web stranicu koje su usle u uzi izbor. Tijekom konferencije, u pauzama izmedu predavanja autori tih Web radova imali su priliku predstaviti svoje Web stranice.

Ziri Web festivala dodijelio je tri nagrade i pet posebnih pohvala. Prva nagrada dodijeljena je Petru Pervanu (Hrvatsko fizikalno drustvo) za Web stranice pod naslovom "E-skola, Fizika" (http://eskola.hfd.hr).


I korisnici Interneta imali su priliku sudjelovati u izboru najboljih Web stranica. Jedna od nagrada koje su dodijeljene u sklopu Web festivala bila je nagrada "Izbor korisnika". Najvise glasova korisnika Interneta dobio je "Periodni sustav elemenata" (http://www.ktf-split.hr/periodni). Autor ovih Web stranica je Eni Generalic s Kemijsko-tehnoloskog fakulteta u Splitu.

Vecina dogadaja na ovoj konferenciji bila je uzivo prenosena putem Interneta. Takoder, bio je organiziran i video prijenos u CARNetova regionalna cvorista (Split, Osijek, Rijeka). Promatraci konferencije iz tih sredista imali su priliku putem sustava sustava za videokonferencije postavljati pitanja predavacima i ukljucivati se u diskusije ravnopravno sa sudionicima konferencije koji su bili u Zagrebu.

Na kraju konferencije, sudionici su odabrali najbolji rad i prezentaciju. Najboljim radom proglasena je "E-skola, Fizika" autora Petra Pervana (HFD), a najboljom prezentacijom "Znakovni jezik" autora Jerka Bana s Filozofskog fakulteta Druzbe Isusove.

Vise o samoj konferenciji - razlicite materijale, arhivu video snimki i druge sadrzaje, mozete naci na Web stranicama konferencije: http://www.carnet.hr/cuc.