[ prev ][ next ]

CARNetova i Iskonova zajednicka izjava za javnost

Pogledajte takoder:

CN: Iskonova konferencija za novinare (23.06.1999)

CN: Provala u www.hr posluzitelj (20.06.1999)

CARNetov www.hr servis

[ CN home ][ Search ]

Dana 1. srpnja 1999. godine, CARNet i Iskon objavili su zajednicku izjavu povodom dogadaja vezanih uz Iskonov servis INET.HR.

Naime, 15. lipnja ove godine CARNet je na vise adresa poslao pismo kojim je zelio javnost upozoriti na kopiranje sadrzaja koji se nalazi na CARNetovom katalogu hrvatskih Web posluzitelja i uporabu tog sadrzaja za izgradnju slicnog servisa INET.HR. Iskon je na te optuzbe odgovorio organiziranjem konferencije za novinare na kojoj su odbacili CARNetove navode i iznijeli svoje videnje cijelog slucaja.

Iskonovoj konferenciji za novinare prisustvovali su kao gosti i CARNetovi predstavnici i vec se tom prigodom dalo naslutiti kako ce obje strane pokusati rijesiti spor mirnim putem. Zajednicka izjava za javnost koja je uslijedila tjedan dana nakon konferencije za novinare, pokazala je da je taj dojam bio ispravan.

Premda su na konferenciji za novinare obje strane isticale kako nastali slucaj treba iskoristiti za rasciscavanje nerijesenih pitanja vezanih uz eticka nacela i autorstvo na Internetu, ukoliko CARNetova i Iskonova zajednicka izjava bude jedini rezultat zapocete javne polemike, ostaje dojam da se to ovaj put nece dogoditi.


HRVATSKA AKADEMSKA I ISTRAZIVACKA MREZA CARNet
Josipa Marohnica bb,
10000 Zagreb

TVRTKA ISKON d.o.o.
Savska cesta 41,
10000 Zagreb



ZAJEDNICKA IZJAVA ZA JAVNOST

Hrvatska akademska i istrazivacka mreza CARNet i tvrtka Iskon u povodu dogadaja vezanih uz Iskonov servis INET.HR izdaju zajednicku izjavu za javnost, kojom zele rijesiti probleme i nesporazume, te unaprijediti medusobne odnose.

U skladu sa sporazumom sto su ga postigli:

  • tvrtka Iskon preuzima odgovornost za pogreske, propuste i nespretnosti koje je ucinila preuzimanjem dijela kolekcije i opisa linkova sa CARNetova servisa http://www.hr/wwwhr/
  • CARNet preuzima odgovornost za neprimjerenu zestinu javnog istupa u tijeku kojeg je tvrtku Iskon optuzila za plagijat, te povlaci javno izrecenu optuzbu da je INET.HR plagijat
  • tvrtka Iskon se ispricava autorima Internet servisa http://www.hr/wwwhr/ za stetu pretrpljenu zbog preuzimanja dijela kolekcije linkova i njihovih opisa
  • CARNet i autori servisa http://www.hr/wwwhr/ prihvacaju ispriku tvrtke Iskon kao pravednu naknadu za nastalu stetu pretrpljenu zbog preuzimanja dijela kolekcije linkova i njihovih opisa s njihova servisa
  • tvrtka Iskon istaknut ce napomenu u okviru INET.HR servisa da je dio linkova preuzet od servisa http://www.hr/wwwhr/

CARNet i Iskon ovim putem isticu da se zalazu za uspostavljanje i postivanje pravnih normi vezanih uz zastitu autorskih prava na mrezi, kao i za postivanje etickih nacela vezanih uz postivanje tudih vrijednosti, vlasnistva i rada dostupnih putem mreze.

CARNet i Iskon ce sa svojih web stranica ispustiti sve pisane materijale o cijelom slucaju koji nisu u skladu i u duhu ove zajednicke izjave.

U Zagrebu, 1. srpnja 1999. godine


Za CARNet,

Jasenka Gojsic, ravnateljica

Za Iskon,

Damir Sabol, direktor