[ prev ][ next ]

Provala u www.hr posluzitelj

Pogledajte takoder:

CN: Nova racunala za CARNetove informacijske servise (29.03.1999)

[ CN home ][ Search ]

Dana 20. lipnja 1999. godine, skupina srpskih provalnika koja sebe naziva "Crna ruka" provalila je u posluzitelj www.hr i izmijenila pocetnu Web stranicu o Republici Hrvatskoj. Intervencijom osoblja CARNeta i Zavoda za telekomunikacije posluzitelj je bio iskljucen s mreze. Posluzitelj i CARNetov katalog ponovno su pusteni u pogon 23. lipnja.


Izgled naslovne stranice www.hr servisa nakon provale

Www.hr je jedan od najpopularnijih CARNetovih servisa. Rijec je o katalogu hrvatskih WWW posluzitelja - servisu koji sluzi kao nesluzbena pocetna Web stranica Republike Hrvatske i koji sadrzi podatke o vise od 3000 hrvatskih WWW posluzitelja.

Ovaj servis od pocetka 1994. godine sluzi mnogobrojnim inozemnim i domacim korisnicima Interneta kao ulazna tocka u hrvatski informacijski prostor. Nakon provale, provalnici su izmijenili izgled naslovne stranice tako da on, umjesto interaktivne karte Republike Hrvatske i pokazivaca na osnovne i najzanimljivije podatke o Hrvatskoj i hrvatske informacijske servise, sadrzi pokazivac na slican Jugoslavenski servis - www.yu, te obavijest da je taj stroj provaljen od strane grupe koja se naziva "Crna ruka".

Gordan Gledec, www.hr administrator:

Prilikom upada nije pocinjena veca steta na posluzitelju - obrisana je samo datoteka pristupa i pocetna stranica kataloga.

Nakon upada, pojacane su mjere sigurnosti na posluzitelju.


"Crna ruka" je poznata srpska skupina provalnika u racunalne sustave, koja je do sada provalila u vise hrvatskih i svjetskih informacijskih sustava. Kratko nakon provale u www.hr posluzitelj, provalili su i u sluzbeni Web posluzitelj Europskog prvenstva u kosarci - Eurobasket '99.

Nakon uocene provale, www.hr posluzitelj bio je iskljucen s mreze, a nakon reinstalacije i nadogradnje operativnog sustava, te obnavljanja obrisanog sadrzaja, ponovno je pusten u pogon 23. lipnja.

Iz nepouzdanih izvora moze se doznati da je ovaj upad izveden kao osveta za svojedobne slicne upade hrvatskih mreznih provalnika u neke srpske servise (npr. u Narodnu Biblioteku Srbije), sto je tada od hrvatskih provalnika bilo opravdavano kao reakcija na srpske provale na neke strojeve u Hrvatskoj (Institut Ruder Boskovic, Vjesnik) ...