[ prev ][ next ]

Iskonova konferencija za novinare

Pogledajte takoder:

CN: Provala u www.hr posluzitelj (20.06.1999)

CN: Nova racunala za CARNetove informacijske servise (29.03.1999)

CARNetov www.hr servis

[ CN home ][ Search ]

Dana 15. lipnja 1999. godine, CARNet je na vise adresa poslao pismo kojim je zelio javnost upozoriti na nekorektno i neprofesionalno kopiranje sadrzaja koji se nalazi na CARNetovom katalogu WWW posluzitelja - www.hr i uporabu tog sadrzaja za izgradnju slicnog Iskonovog i Altanovog servisa - inet.hr. Kao odgovor na te optuzbe, Iskon je 23. lipnja odrzao svoju konferenciju za novinare kojoj su kao gosti prisustvovali i CARNetovi predstavnici.

Koliko kostaju www.hr i inet.hr?

Na novinarsko pitanje koliko ih kosta izrada i odrzavanje Web kataloga, Iskonovi predstavnici su izjavili da ne mogu dati taj podatak, jer je to tesko tocno izracunati. Predstavnik CARNeta rekao je da CARNet FER-u godisnje placa 60000 kn za odrzavanje www.hr kataloga. U taj iznos ne ulazi vrijednost opreme koju je CARNet osigurao za taj servis.

Nakon toga, Iskonovi predstavnici izjavili su da njih njihov servis kosta puno vise.

Pam, Bill i Monica na inet.hr?

Tijekom diskusije koja se ovim povodom povela na Usenetu, jedan od diskutanata upozorio je da su autori inet.hr kataloga kao kljucne rijeci koje opisuju njihov servis naveli i "Pam, Bill, Monica".

Naime, mnogi korisnici na Internetu traze upravo sadrzaje vezane uz Pamelu Anderson, te Billa Clintona i Monicu Lewinsky, pa je upisivanje ovakvih kljucnih rijeci trik kojim se zele privuci dodatni posjetitelji - premda na inet.hr nema sadrzaja koji bi opravdali te kljucne rijeci.

Nekoliko dana nakon toga, autori inet.hr kataloga su navedene kljucne rijeci zamijenili s "Uskoro_Bill_i_Monica".


Www.hr je jedan od najposjecenijih CARNetovih servisa. Rijec je o servisu koji sluzi kao nesluzbena pocetna stranica Republike Hrvatske i, izmedu ostaloga, sadrzi popis oko 3000 adresa razlicitih hrvatskih posluzitelja i opisa njihovog sadrzaja. Ovaj servis pokrenut je pocetkom 1994. godine - dakle, u vrijeme samog pocetka Weba u Hrvatskoj, i tijekom 5 godina njegovog postojanja stalno je nadogradivan i unapredivan.

Inet.hr novi je Web servis koji potpisuju tvrtke Iskon i Altan, a koji se takoder sastoji od imenika hrvatskih WWW posluzitelja s njihovim opisima.

Problem je nastao kada su u CARNetu primjetili da se sadrzaj istovjetan onome na njihovom servisu pojavio na Iskonovom servisu inet.hr. Nije se radilo samo o adresama koje cine glavni dio kataloga, nego i o istovjetnim opisima sadrzaja na tim adresama. Kao dokaz kopiranja, CARNetovi su celnici u svom pismu naveli vise primjera koji, pored istovjetnog teksta, ukljucuju i razne istovjetne "tipfelere".

Kao odgovor na CARNetove optuzbe, Iskon je 23. lipnja sazvao svoju konferenciju za novinare u prostorijama Art Net Cluba. Kao gosti, na konferenciju su pozvani i predstavnici CARNeta. U ime Iskona na skupu su govorili g. Damir Sabol, direktor tvrtke i g. Sven Sambunjak, voditelj marketinga. CARNet su predstavljali g. Zoran Bekic, pomocnik ravnateljice CARNeta, Katarina Kantolic iz CARNetovog ureda za odnose s javnoscu i Gordan Gledec, administrator www.hr servisa.

Predstavnici Iskona nisu negirali cinjenicu da su prilikom izrade svog servisa kopirali sadrzaj CARNetovog, ali su tvrdili da je rijec o javnom sadrzaju na koji nitko ne moze polagati autorska prava. Na upit zasto su onda na svoj servis stavili poruku o "copyrightu", odgovorili su da se to odnosi na cjelokupan servis, a ne na informacije koje se na njemu nalaze. Takoder su istaknuli da je samo dio sadrzaja na njihovom servisu prenesen s www.hr. Izjavili su da su do sada sakupili oko 7000 adresa, od kojih su do tog trenutka nesto manje od 3000 uspjeli kategorizirati i unijeti u svoj Web imenik. Istaknuli su da se oko 25% svih adresa koje su prikupili pokazalo neispravnim i da su ih morali odbaciti.

CARNetovi su predstavnici istaknuli da, premda su same Web adrese doista javan sadrzaj, sama kolekcija adresa s njihovom kategorizacijom i opisom ipak predstavlja autorski rad u koji je ulozeno puno truda i vremena, te su Iskonov i Altanov postupak ocijenili nekorektnim i neprofesionalnim.

Iskonovi predstavnici su izjavili da njihova namjera nije bila predstavljati ovaj servis prije jeseni, te da se nadaju da ce im se ulaganje u ovaj servis isplatiti unutar slijedecih godinu i pol, te poceti donositi dobit. Kao zanimljivost spomenuli su da je, nakon sto je CARNet uputio svoje pismo predstavnicima medija, broj posjeta njihovom servisu porastao sest puta. Ovu su konferenciju za novinare Iskonovi predstavnici takoder iskoristili i za predstavljanje svojeg prijedloga za promjenu pravila za registraciju domena u hrvatskom vrsnom domenskom prostoru.

Na kraju, moze se reci da je skup obilovao kontradiktornim izjavama s obje strane, a okupljeni novinari su se razisli s podijeljenim misljenjima. Odgovor na pitanje sto je autorski rad na Internetu i kako ga zastiti od krada i kopiranja trebat ce potraziti negdje drugdje.