[ prev ][ next ]

Odrzan prvi tecaj za buduce CARNetove predavace

Pogledajte takoder:

Informacije o Training the Trainers programu na www.carnet.hr

CN: Kratak razgovor s Miroslavom Milinovicem, voditeljem projekta TtT

CN fotoalbum

[ CN home ][ Search ] english language

Od 25. do 29. sijecnja 1999. godine, odrzan je, u okviru programa Training the Trainers, prvi tecaj za buduce CARNetove predavace Internet tecajeva.

Od jeseni 1994. CARNet i SRCE osposobljavaju svoje krajnje korisnike kroz sustav tecajeva. Medutim, tecajevi koji se organiziraju na samo nekoliko mjesta u Hrvatskoj, nisu niti trajno niti dovoljno dobro rjesenje. Usprkos velikom broju odrzanih tecajeva i izrazenom zadovoljstvu korisnika, potraznja i potreba za odrzavanjem tecajeva nadilazi mogucnosti CARNeta i SRCA. Stoga su CARNet i SRCE pokrenuli program skolovanja predavaca Internet tecajeva za krajnje korisnike pod nazivom Training the Trainers (TtT).

Osnovni cilj ovog programa je pokrenuti odrzavanje tecajeva za krajnje korisnike u sto vecem broju ustanova clanica CARNeta. U tu je svrhu potrebno osposobiti sto veci broj predavaca - voditelja tecajeva iz podrucja Internet tehnologija, koji ce uz podrsku svojih maticnih ustanova i uz pomoc CARNeta i SRCA odrzavati tecajeve Internet tehnologija krajnjim korisnicima u svojoj sredini.

dr. sc. Damir Kovacek, PBF - Zagreb:

Ovaj je tecaj bio organiziran izuzetno kvalitetno i profesionalno. Predavanja i vjezbe bile su tako koncipirane da nama, buducim predavacima, olaksaju prijenos znanja i iskustava u koristenju modernih informacijskih tehnologija u nasim akademskim sredinama.

Kako je tecaj bio odrzan u ugodnoj i opustenoj atmosferi imali smo se prilike medusobno dobro upoznati i izmijeniti svoja znanja i iskustva. Takoder, vjerujem da su se CARNet i SRCE organiziranjem TtT tecaja jos vise priblizili svojim krajnjim korisnicima.

Ivana Pezelj, CARNet - Split:

Tecajem sam vrlo zadovoljna i smatram ga korisnim u pripremi buducih predavaca. Kroz predavanja je napravljena sistematizacija znanja iz pojedinih podrucja, a tecajevi pruzaju i vise informacija nego sto je potrebno za poduku krajnjih korisnika (usmjereni su na prosirivanje znanja), uz brojne savjete buducim predavacima.


Prvi tecaj za buduce predavace odrzan je od 25. do 29. sijecnja 1999. godine. Tecaju je prisustvovalo 16 polaznika (12 iz Zagreba, 2 iz Rijeke i po jedan polaznik iz Splita i Osijeka) koji su odabrani izmedu 60 prijavljenih kandidata.

Tecaj se sastojao od ukupno 40 sati predavanja, vjezbi i prezentacija. Predavanja su bila koncipirana tako da su polaznicima ponudila sazetak i sistematizaciju znanja nuznih za drzanje CARNetovih tecaja iz podrucja Internet tehnologija.

Predavanja su polaznike uputila u osnove Unix i Windows NT operacijskih sustava, osnove Internet alata i servisa - s posebnim osvrtom na WWW, listserver i Usenet, te osnove sigurnosti sustava i kriptografije. Svaki od polaznika dobio je i popratne stampane materijale.

Sredinom dana za polaznike su organizirane kratke prezentacije i predavanja na temu novih Internet tehnologija (videokonferencije, HTML 4.0 i slicno), te obilazak i razgovor o CARNetu. Radni dan je zavrsavao vjezbama na kojima su polaznici uvjezbavali vjestinu prezentiranja.


Nakon odslusanog tecaja, da bi dobili diplome kojima se potvrduje njihov status CARNetovih predavaca, polaznici tecaja trebaju na SRCU odrzati jedan od redovitih tecajeva. Nakon toga oni stjecu pravo drzanja CARNetovih tecajeva u svojim ustanovama (i izvan njih, u dogovoru s CARNetom). CARNet i SRCE su svojim novim predavacima osigurali podrsku koja se sastoji od posebnog Web servisa, mailing liste i helpdeska. Takoder, povremeno ce se odrzavati i zajednicki sastanci CARNetovih predavaca i strucna predavanja.

Polaznici prvog TtT tecaja bili su: Mladen Glasner (FKIT), Vera Gradisnik (Hoteljerski fakultet, Opatija), Igor Hitrec (Agronomski fakultet), Ivo Ipsic (Filozofski fakultet, Rijeka), Damir Jezek (PBF), Jasna Kancir (MZT), Darko Katovic (FFK), Silvio Klaic (PMF-Matematicki odjel), Damir Kovacek (PBF), Aron Margetic (PMF-Matematicki odjel), Zlatko Papes (Medicinski fakultet), Leo Pavicic (FFK), Ivana Pezelj (CARNet, Split), Zdravko Rasic (Pravni fakultet, Osijek), Ljubimko Simicic (PMF-Fizicki odsjek), Mario Soljan (Stomatoloski fakultet).

Training the trainers tim koji je pripremio i odrzao prvi tecaj za CARNetove predavace cine: Miroslav Milinovic, Lidija Filipcic, Mladen Vedris, Albert Novak, Denis Stancer i Vladimir Braus.

Slijedeci tecaj za CARNetove predavace odrzat ce se od 15. do 19. ozujka. Dodatne informacije o tecaju mozete dobiti na adresi http://www.carnet.hr/TtT.