CARNet na MIPRO'97: Materijali s konferencije




Audio i video putem ATM-a

Demonstracija mogucnosti ATM tehnologije u prijenosu audio i video signala kvalitete istovjetne televizijskom emitrianju (broadcast quality). Koristenje ATM tehnologije za odrzavanje videokonferencija (multimedijskih predavanja u prostorno udaljene ucionice, konferencije i javni nastupi).

Tehnicki podaci za demonstraciju videa preko ATM-a

Video kamera je izvor video signala i na svom izlazu daje standardni analogni PAL kompozitni video signal. Izlaz iz kamere spojen je na ATM AV (audio-video) kodek. U prezentaciji se koristi CellStack ATM AV kodek. CellStack digitalizita PAL kompozitni video signal (rezolucija 720x288), te dobiveni digitalni signal komprimira po JPEG standardu. Digitalni video signal, koja sada predstavlja niz jedinica i nula, razbija se unutar ATM AV kodeka u niz paketa u standardnom ATM AAL5 formatu koji se dalje razbijaju u ATM celije (53byte). ATM celije se tada salju na ATM izlaz CellStack-a (opticko sucelje OC-3, 155Mbps). Ovaj postupak se ponavlja za svaku sliku i to 25 puta u sekundi. CellStack ima i poseban HighQuality (HQ) mod u kojem se postupak ponavlja za svaku sliku 50 puta u sekundi. Ovakav nacin prijenosa slike se cesto naziva i MJPEG (Motion JPEG). Cellstack uredaj moze raditi i sa NTSC signalom, tada je rezolucija 720x240 a osvjezavanje 30, odnosno 60 puta u sekundi. Ukupni kapacitet ATM mreze potreban za prijenos video signala je oko 8Mbps, odnosno oko 16Mbps ako se koristi HighQuality mod. Potreban kapacitet ovisi i o samoj slici koja se prenosi (slike sa vise detalja zahtjevaju veci kapacitet). ATM celije iz CellStack-a salju se u ATM switch (u ovom slucaju Cisco LightStream1010) koji ih dalje salje do odredisni CellStack uredaj. Kada celije stignu u odredisnog CellStack-a u kojem se provodi obrnuti proces od onoga koje se obavljao u ishodisnom CellStack-u. Dakle, prvo se iz ATM celija slazu AAL5 paketi, iz kojih se onda slaze komprimirana slika koja se nakon toga dekomprimira i na kraju pretvara u analogni kompozitni video signal. Analogni video signal se onda prikazuje na TV uredaju.

Tehnicki podaci za demonstraciju zvuka preko ATM-a

Izvor audio signal (standardni line nivo, 1V rms) je mikrofon spojen na video kameru. CellStack, ATM AV kodek ima dva odvojena audio kanala (stereo). Kada analogni audio signal dode u Cellstack prvo se digitalizira (16bita, 44.1KHz (CD kvaliteta) ili 48KHz (DAT kvaliteta)). Takav niz digitalnih podataka razbija se u ATM AAL5 pakete koji se dalje razbijaju u ATM celije i salju na isti ATM izlaz na koji se salju i ATM celije koje nose video signal. Multipleksiranje raznih nizova podataka kroz isti prijenosni medij jedna je od osobina ATM tehnologije. Potrebno je naglasiti da se audio NE komprimira. Time se vrijeme koje je potrebno audio signal stigne do odredista smanjuje. Potreban kapacitet ATM mreze za prijenos signala je oko 1.5Mbps. Daljnji put kroz ATM mrezu isti je kao i celije koje nose video signal. Na odredisnom CellStacku obavlja se obrnuti proces, celije se skupljaju u ATM AAL5 pakete, iz kojih se podaci ponovo pretvaraju u analogni audio signal i salju na zvucnike TV uredaja.

Ukupni kapacitet ATM mreze potreban za prijenos audio i video signala u jednom smjeru iznosi oko 10Mbps (20Mbps za HQ mod).

CellStack istovremeno obavlja dvije funkcije, predajnika i prijemnika. To znaci da je audio-video komunikacija dvosmjerna, sto omogucava interaktivnu komunikaciju izmedu osoba na suprotnim krajevima. Kada se koristi HighQuality mod, CellStack moze raditi samo kao predajnik ili samo kao prijemnik. Takva komunikacija je jednosmjerna.


Drugi materijali:


Pogledajte takoder: