Prev  Next

Otvoren Sun SITE Hrvatska

U cetvrtak, 12. prosinca 1996, u zgradi Sveucilisnog Racunskog Centra svecano je ovoren Sun SITE Hrvatska. U ime Rektora Sveucilista u Zagrebu, Sun SITE je otvorila prof. dr. sc. Helena - Jasna Mencer, prorektor za znanost.

Sun SITE (Sun Software, Information and Technology Exchange) je projekt medunarodne razmjene programske podrske, informacija i tehnologije medu najutjecajnijim sveucilistima u svijetu. Nositelj programa Sun SITE Hrvatska je Sveucilisni Racunski Centar (SRCE).

Sun SITE je dio potpore koju tvrtka Sun Microsystems pruza akademskim i znanstvenim ustanovama. Sun SITE lokacije opremljene su za razmjenu multimedijskih informacija, programske podrske, tehnologije i ostalih sadrzaja zanimljivih za akademsku, informaticku, znanstvenu i kulturnu javnost zemlje.

Sun Microsystems je poklonio racunalo koje opsluzuje Sun SITE Hrvatska: SUN Ultra Server 1 - Model 170E. Ono se sastoji od 64 MB RAM-a, 2.1 + 8.4 GB diskovnog prostora. Racunalo je pomocu 100 Mbps Fast Ethernet veze neposredno vezano s CARNet-ovom, brzom nacionalnom jezgrom zasnovanoj na ATM tehnologiji. Tvrtka Computech je tim povodom Sveucilistu poklonila JavaStation 1.1 mrezno racunalo.

Ovime je Sveuciliste u Zagrebu postalo clanom uskog kruga od tridesetak sveucilista u svijetu koja su ukljucena u ovaj program.

Ime Sun SITE servera u Hrvatskoj je sunsite.hr.

Pogledajte takoder:

Raspored dogadanja vezanih uz otvaranje Sun SITE Hrvatska
CN: Obiljezen Dan CARNet-a (12.12.1996)

[CARNet novosti]