[ prev ][ next ]

Konferencija za medije povodom pocetka primjenjivanja novog Pravilnika o organizaciji vrsne 'hr' Internet domene.

Pogledajte takoder:

CN: Okrugli stol na temu novih pravila registracije domena (27.11.2000)

Web stranice CARNetove DNS sluzbe (www.dns.hr)

CARNetov ured za odnose s javnoscu (www.carnet.hr)

[ CN home ][ Search ]

Dana 1. veljace 2001. godine u 11 sati, u prostorijama Nacionalne i sveucilisne knjiznice, odrzana je konferencija za medije povodom pocetka primjenjivanja novog Pravilnika o organizaciji vrsne 'hr' Internet domene

Jedna od temeljnih odrednica prisustva odredjene zemlje u Internet svijetu jest njezina vrsna domena. U sklopu nastojanja pracenja trendova u Internet svijetu kao i zahtjeva hrvatske Internet zajednice, nakon javne rasprave usvojen je novi Pravilnik o organizaciji vrsne 'hr' domene koji stupa na snagu 1. veljace 2001. godine. Novi Pravilnik uvodi sest kategorija (pod)domena i predstavlja liberalniji pristup upravljanju hrvatskim domenskim prostorom.

Radi potrebnih administrativnih zahvata uvodenje navedenih vrsta poddomena odvijat ce se postepeno:

  • HR-P domene za virtualni identitet pravnih osoba - pocetak registracije 01.02.2001.
  • HR-F domene za virtualni identitet fizickih osoba - pocetak registracije 01.2.2001.
  • R-D domene za virtualni identitet samostalne djelatnosti fizickih osoba - pocetak registracije 01.02.2001.
  • HR-T domene za trzisne potrebe i druge dodatne potrebe pravnih i fizickih osoba - pocetak registracije 01.04.2001.
  • HR-V domene vazne a RH i informacijskih prostor RH - pocetak registracije 01.08.2001.
  • HR-I domene za unapredenje informacijskog prostora RH - pocetak registracije 01.08.2001.

Pravilnik promovira i moderan pristup zastiti intelektualnog vlasnistva na Internetu, naglasavajuci dgovornost korisnika domena za postivanje prava drugih, te predvidajuci uvodenje arbitraze kao efikasnog nacina rjesavanja porova vezanih uz Internet domene.

Pocetak primjene novog Pravilnika o organizaciji vrsne 'hr' Internet domene bila je prigoda i za predstavljanje novih Web stranica DNS (Domain Name Service) sluzbe koja se bavi upravljanjem prostorom Republike Hrvatske i registracijom Internet domena unutar "hr" domene. Nove stranice su bogatije za razne nove sadrzaje i krasi ih novi dizajn. Na Web stranicama DNS sluzbe moguce je provjeriti je li neka domena vec zauzeta i tko je njezin korisnik, procitati upute za registraciju domena, te prikupiti sve potrebne formulare za registraciju. Jedan od planova DNS sluzbe je omoguciti korisnicima obavljanje svih administrativnih radnji vezanih uz registraciju domena putem Weba.

Sve ostale informacije o novom Pravilniku mozete naci na web stranicama DNS (Domain Name Service) sluzbe Web stranicama DNS sluzbe ili na stranicama CARNetovog Ureda za odnose s javnoscu.