[ prev ][ next ]

Nove CARNetove Web stranice

Pogledajte takoder:

"Novi CARNet web" (CARNetova sluzbena obavijest)

CARNetove Web stranice (www.carnet.hr)

Web stranice CARNetovog IRC servisa (irc.carnet.hr)

[ CN home ][ Search ]

Pocetkom prosinca 2000. godine na dva je CARNetova Web servera temeljito obnovljen sadrzaj. Rijec je o Web stranicama CARNetovog IRC servisa (irc.carnet.hr), te CARNetovom javnom Web serveru (www.carnet.hr).

Tako je ovom prigodom CARNetov javni Web (www.carnet.hr) u potpunosti redizajniran i obogacen novih sadrzajima. Nacinjenim se promjenama zeljelo korisnicima ponuditi kvalitetnije i azurnije sadrzaje, ali i pojednostaviti pristup do razlicitih sadrzaja i dokumenata.

Osnovu novog organizacijskog i dizajnerskog rjesenja CARNetovog Weba cine dva elementa oblikovanja: vertikalna struktura na koju se vezu svi sadrzaji, a koja omogucava laksi pristup do sadrzaja i lakse snalazenje na stranicama, te uvodenje komunikacijskih kanala (Chat, Mail, Forum i SMS), koji omogucavaju komuniciranje vec na prvoj stranici, bez otvaranja posebnih prozora.

Prilikom izrade novog Weba koristena je preporuka HTML 4.0, te JavaScript i CGI skripte. Navedena rjesenja omogucila su skracenje pristupa do podataka (manji broj klikova), te vecu vizualizaciju prezentiranih informacija.

Svoje misljenje i komentare vezane uz novi CARNetov javni Web, mozete poslati na e-mail adresu webmaster@CARNet.hr.

Od novosti na Web stranicama CARNetovog IRC servisa (irc.carnet.hr), pored novog izgleda stranica, vrijedi istaknuti mogucnost pristupa IRC servisu putem Web preglednika, te informacije o dopunskim servisima (Nickserv, Memoserv, Chanserv).

Karatak razgovor s Anamarijom Soric, voditeljicom projekta izrade novih CARNetovih Web stranica:

Koliko su dugo radene nove CARNetove Web stranice i koliko je ljudi bilo ukljuceno u taj posao?

Ideja za pokretanjem projekta javila se krajem 1999. godine. U ozujku 2000. formiran je projektni tim u cijem su uzem sastavu bili Goran Jukic (dizajnersko rjesenje), Dubravko Penezic (Web developer), Zoran Bekic (mentor projekta), te ja kao voditeljica projekta.

Zasto su stranice kodirane upravo po CP1250 standardu?

Vecina dokumenta koji su dio CARNetovog Weba nastala je na MS Windows platformi, te su privremeno ostavljeni u kodnoj stranici u kojoj su i nastali. No, obzirom da CARNet podrzava ISO 8859-2, u tijeku je prebacivanje svih dokumenata u kodnu stranicu ISO 8859-2 i poducavanje nasih djelatnika kako da u toj kodnoj stranici pripremaju i publiciraju HTML sadrzaj za CARNetov javni Web.

Ucestale su primjedbe da korisnici Netscapeovog browsera imaju problema s ucitavanjem i prikazivanjem novih CARNetovih Web stranica. Je li taj problem bio uocen prilikom testiranja novih Web stranica? Radi li se na otklanjanju tog problema?

Nove Web stranice testirane su na razlicitim platformama i s razlicitim browserima kako bi osigurali da svi nasi korisnici budu u mogucnosti iskoristiti nova tehnoloska rjesenja koja su primjenjena na nasem novom Webu. Prilikom testiranja problem sa Netscapeom nije uocen. Vecina problema koji su naknadno uoceni su, prema nasim saznanjima, posljedica problema u suradnji izmedu Netscapea i operacijskog sustava.

Kako s odredenim verzijama preglednika nije moguce vidjeti naslovnu stranicu, oni se automatski preusmjeravaju na sekundarnu stranicu http://www.carnet.hr/sitemap.html na kojoj se nalazi cjelokupan sadrzaj CARNetovog Weba.