[ prev ][ next ]

CARNet spojen na mrezu TEN-155

Pogledajte takoder:

Web stranice projekta GEANT (www.dante.net)

CN: CARNet dostavio Vladi prilog za Strategiju razvitka "Hrvatska u 21. stoljecu (05.05.2000)

[ CN home ][ Search ]

Dana 21. studenog 2000. godine u 18:30 sati Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNet spojena je na brzu pan-europsku istrazivacku mrezu TEN-155 (Trans-European Internet Research Network - 155). Time je CARNetova medunarodna veza s Internetom ubrzana na 34 Mbps, sto je oko 8 puta vise od dosadasnjih potpuno zagusenih 4 Mbps.

Pravo spajanja na TEN-155 CARNet je mogao zatraziti tek nakon sto je u lipnju Hrvatska ukljucena u Peti program Europske unije, koji, izmedu ostalog, ima za cilj izgradnju informacijskog drustva u zemljama Europske unije. S obzirom da je Hrvatski drzavni sabor, prema CARNetovom prijedlogu proracuna za 2000. godinu, osigurao potrebna novcana sredstva, spajanje na TEN-155 bilo je moguce vec ove godine.

Jasenka Gojsic, ravnateljica CARNeta:

"Cvrsto vjerujem da ce se putem mreze TEN-155 i projekta GEANT akademskim gradanima i svima koji zele uciti i istrazivati u Hrvatskoj pribliziti izvori znanja, baze podataka, biblioteke znanstvenih radova, informacijski servisi europskih sveucilista i omoguciti im se sudjelovanje na medunarodnim projektima koji zahtjevaju brzu komunikacijsku infrastrukturu.

To ce nam omoguciti da iskoristimo najnovije pomake u telekomunikacijskoj tehnologiji, osigurati platformu da se i hrvatski znanstvenici lakse ukljuce u daljnji razvoj tehnologija i njihove primjene, a hrvatsko drustvo ustroji na principima informacijskog drustva."


Europska komisija nedavno je pokrenula i projekt GEANT, nasljednika TEN-155, kojim se vec u 2001. godini planira 16 puta povecati brzina povezivanja clanica. To je ucinjeno iz razloga ubrzanog razvoja komunikacijske tehnologije i naglog sirenja njenih primjena, zbog cega eksponencijalno rastu i potrebe za vecim brzinama povezivanja, a taj trend ce slijediti i Hrvatska radi potreba opceg razvitka.

Najnovije ubrzanje CARNetove medunarodne veze daje priliku za potpuno iskoristenje CARNetove moderne infrastrukture koja povezuje sve hrvatske akademske i znanstveno-istrazivacke ustanove. Hrvatska je tako dodatno integrirana i u europske znanstveno-istrazivacke tokove, a hrvatski studenti, profesori i znanstvenici odsad imaju brzu vezu na Internet.

Vise informacija o projektu GEANT mozete naci na adresi http://www.dante.net/geant/ .