[ prev ][ next ]

Tecajevi za obrazovanje inzenjera racunalnih sustava

Pogledajte takoder:

Web stranice CARNetovog odsjeka odrzavanja racunalnih sustava

[ CN home ][ Search ]

Uocavajuci i uvazavajuci problem nedostatka formalnog obrazovanja za poslove inzenjera racunalnih sustava, CARNet je uz pomoc Sveucilisnog racunskog centra (SRCE) pripremio zaokruzen skup tecajeva za inzenjere racunalnih sustava. Prva serija tecajeva pocela je 5. listopada 1998. godine.

U hrvatskom obrazovnom sustavu ne postoji strogo specijalizirani program obrazovanja za poslove upravljanja racunalnim sustavima. Kako inzenjeri racunalnih sustava moraju uloziti znatan napor u trajno ucenje, CARNet i SRCE pokrenuli su sustav tecajeva kojima je cilj upotpuniti njihova znanja te ih time lakse i brze osposobiti za upravljanje racunalnim sustavima.

Autori tecajeva su CARNetovi vrhunski strucnjaci u svojim podrucjima, a ovako koncipirani tecajevi za inzenjere racunalnih sustava jedini su u Hrvatskoj.

Prva serija tecajeva zapocela je u ponedjeljak, 5. listopada, u Staklenoj dvorani SRCA, pozdravnim rijecima ravnateljice CARNeta Jasenke Gojsic.

Pocetni skup tecajeva pokriva slijedece teme: operacijski sustav UNIX, sistemska administracija, TCP/IP, sistemska administracija mreznih aplikacija, te sigurnost racunala i mreza. Podrobnije informacije o sadrzaju, te prezentacije svih tecajeva mogu se naci na adresi http://sistemac.carnet.hr/Tecajevi.html.

Razgovor s Dobrisom Dobrenicem, voditeljem CARNetovog odsjeka odrzavanja racunalnih sustava

Tko su autori tecajeva?

Tecajevi su pripremljeni i organizirani suradnjom CARNeta i SRCA. Osmisljavanje tecajeva i organizaciju priprema uradili su Zoran Bekic i Miroslav Milinovic, a autori tecajeva, kao i predavaci, su strucnjaci s visegodisnjim iskustvom u obavljanju tih poslova u CARNetu. Ja sam voditelj samog projekta odrzavanja tecajeva, uz neprocjenjivu pomoc suradnika.

Tko su i po kojem kriteriju su odabrani prvi polaznici CARNetovih tecajeva za sistem inzenjere?

Na natjecaj za polazenje prvog kruga tecajeva stiglo je 19 prijava.

U izboru polaznika vodili smo se sljedecim kriterijima: status prijavljene osobe u ustanovi clanici CARNeta (na primjer, sluzbeno imenovani "CARNet sistem-inzenjer" od strane svoje ustanove, honorarni djelatnik na tom poslu, "CARNet koordinator", inzenjer za racunalne sustave izvan CARNeta i sl.), status ustanove clanice CARNeta (punopravna clanica, pridruzena clanica, ustanova koja nije clanica CARNeta, ...), dosadasnji kontakti osobe, odnosno njegove ustanove, s CARNetom, te dosadasnja aktivnost prijavljene osobe u javnim oblicima komuniciranja i djelovanja u CARNetu.

Trudili smo se da budu zastupljene osobe s razlicitim stupnjem iskustva, kao i s ustanova razlicitih statusa, odnosno aktivnosti. Vjerujemo da cemo na taj nacin dobiti relevantne informacije o kvaliteti pripremljenih tecajeva te smjernice za buducu generaciju tecajeva.

Na temelju tih razmatranja odabrali smo deset polaznika prve serije tecajeva. Pri sljedecim izborima cemo uz navedene parametre uzeti u obzir i informaciju o tome je li se potencijalni polaznik vec prije prijavljivao.

Da li ce na kraju tecajeva polaznici dobiti i odgovarajuce diplome?

Svi ce polaznici na kraju pohadjanja tecajeva (5 tecajeva, 15 radnih dana, 110 sati predavanja i prakticnih vjezbi) dobiti Diplome o pohadanju tecajeva za inzenjere racunalnih sustava.

U planu je i priprema svojevrsnih ispita kojima ce inzenjeri racunalnih sustava moci zasluziti Diplome CARNeta o osposobljenosti za poslove upravljanja racunalnim sustavom. Dobivanje tih diploma nece ovisiti o pohadjanju tecajeva, vec planiramo da ce to biti svojevrsni certifikat kojim inzenjer za racunalni sustav dokazuje CARNetu, kao i maticnoj ustanovi, svoju kompetentnost, odnosno svoj status inzenjera racunalnih sustava. Nadamo se da cemo time pomoci i u formaliziranju statusa inzenjera racunalnih sustava u svojim ustanovama.

Planira li CARNetov Odsjek odrzavanja racunalnih sustava i druge aktivnosti s ciljem pruzanja pomoci i podrske sistem administratorima koji rade u ustanovama spojenim na CARNetovu mrezu?

U okviru Servisa za inzenjere racunalnih sustava (Web sucelje na adresi http://sistemac.carnet.hr) postoji niz informacija i usluga kojima CARNet pomaze inzenjerima racunalnih sustava. Vaznije su: pomoæ u (re)instaliranju inacica UNIX-a koje CARNet podrzava, priprema paketa za jednostavnu instalaciju niza javnih programa za platforme koje podrzavamo, sluzba pomoci inzenjerima racunalnih sustava ("Helpdesk za sistemce") dostupna Webom, e-mailom, telefonom, telefaksom i osobno, te priprema i odrzavanje tecajeva i drugo.

Otvoreni smo takoder za sve prijedloge koji ce poboljsati kvalitetu upravljanja racunalnim sustavima clanica CARNeta. Rezultat toga je npr. ozivotvorenje ideje koju su iznijeli sami CARNetovi sistem inzenjeri - pripremanje, a uskoro i odrzavanje seminara o podrzanim inacicama UNIX-a, koje ce ukljuciti pregled novosti, (re)instaliranje sustava, pitanja/diskusiju i drugo. Vjerujemo da cemo u studenome pripremiti prvi takav susret za SUN-ov UNIX SunOS 5.6 (Solaris 2.6).