Predstavljanje CARNetovog projekta "Referentni centar za VRML tehnologiju"
[ prev ][ next ]

Predstavljanje CARNetovog projekta "Referentni centar za VRML tehnologiju"

Pogledajte takoder:

Web stranice Referentnog centra za VRML tehnologiju

Materijali s prezentacije projekta "Referentni centar za VRML tehnologiju"

CN rjecnik:

virtual reality (prividna stvarnost)

VRML (Virtual Reality Modeling Language)


[ CN home ][ Search ]

Dana 24. ozujka 1998 godine u prostorijama Fakulteta za elektrotehniku i racunarstvo odrzana je prezentacija CARNetovog projekta "Referentni centar za VRML tehnologiju". Ovom prezentacijom obiljezen je kraj jednogodisnjeg rada na projektu. U sklopu prezentacije, voditelj projekta dr. sc. Sven Loncaric odrzao je predavanje pod naslovom "Virtualna realnost: osnove i primjene".

Tijekom predavanja prisutni su bili upoznati s osnovnim pojmovima vezanim uz VR tehnologiju, te mogucnostima i nacinima njene primjene. Takoder, dr. Loncaric je ukratko predstavio i Referentni centar za VRML, te naveo osnovne rezultate dosadasnjeg rada na projektu.

U okviru ovog projekta u zadnjih su godinu dana razvijani algoritmi i programska podrska za konverziju volumnih i GIS podataka u VRML format. Takoder, postavljen je i Web posluzitelj za VRML tehnologiju s obiljem informacija iz tog podrucja. Za potrebe demonstracije VRML tehnologije nacinjeno je vise virtualnih svjetova. Posebno vrijedi istaknuti visestruko nagradivani 3-D VRML model Hrvatske s pripadnom Java aplikacijom.

Prezentaciji je prisustvovao velik broj nazocnih iz razlicitih ustanova i sredina koji su iskazali velik interes za predstavljeni projekt i mogucnosti primjene VR tehnologije. CARNet novosti su iskoristile ovu priliku za kraci razgovor s voditeljem projekta dr. Loncaricem.

Web stranice Referentnog centra za VRML tehnologiju mozete naci na adresi http://vrml.zesoi.fer.hr. Vise o drugim CARNetovim projektima mozete naci na CARNetovom Web posluzitelju.

Razgovor s dr. sc. Svenom Loncaricem, voditeljem projekta "Referentni centar za VRML tehnologiju"

Kako ocjenjujete mogucnosti i buducnost VRML tehnologije, osobito u odnosu na slicne konkurentske tehnologije?

dr. sc. Sven Loncaric: Mogucnosti primjene VR tehnologije su velike, a to pokazuju i veliki istrazivacki napori u svijetu vezani za ovo podrucje. Mislim da je sama ideja o zamjeni prave stvarnosti dosta izazovna i da pruza mogucnosti primjene kojih jos nismo ni svjesni.

Virtualna realnost zapravo i nije tako novo podrucje istrazivanja i razvoja. Mnoge aktivnosti u zadnjih 10-20 godina mogle bi se svrstati u ovaj okvir. Razlog zasto je ova tehnologija u zadnje vrijeme postala popularnom je stalan razvoj tehnologija koje podupiru i omogucavaju realizaciju prividne stvarnosti, a to su brza racunala, brze komunikacijske veze i human-computer interfaces (sucelja izmedu covjeka i racunala). Svjedoci smo stalnog napredka u procesnoj moci racunala i razvoja brzih mreza kao sto je to ATM.

Kljucna tehnologija o kojoj danas ovisi VR su uredaji za komunikaciju izmedu covjeka i racunala. Na velikom broju najboljih svjetskih sveucilista intenzivno se radi na otkrivanju i razvoju novih nacina za komunikaciju izmedu covjeka i racunala.

Koliko se danas u svijetu ozbiljno koristi VR tehnologija i u koje svrhe? Koje su najvece prepreke vecoj primjeni VR tehnologije?

dr. sc. Sven Loncaric: Za sada VR tehnologija jos uvijek nije prodrla u siroku uporabu najvise zbog slozenosti i cijene potrebnih komponenti. Dakako, mnoge su institucije u svijetu razvile i koriste VR sustave u svojim svakodnevnim aktivnostima. No, u tim se slucajevima najcesce radi o vojsci ili drugim drzavnim institucijama koje raspolazu znacajnim istrazivackim resursima.

Podrucja primjene VR tehnologije su vizualizacije slozenih 3-D struktura, simulacije u 3-D okolinama, vjezbanje i ucenje raznih postupaka, daljinske akcije, teleprisutnost i drugo. Na primjer, u medicini postoji velika aktivnost vezana uz primjenu VR tehnologije u rehabilitaciji, racunalom podrzanoj kirurgiji i telemedicini.

Jedno zanimljivo podrucje primjene su i sustavi za poboljsanu realnost, sto je usko povezano s idejom o racunalima koje se nose (wearable computers). Ovakvi VR sustavi pomazu covjeku pri manipuliranju slozenih struktura, na primjer pri servisiranju slozenih sustava sto koristi americka vojska.

Postoji li danas u Hrvatskoj konkretan interes za primjenu VR tehnologije?

dr. sc. Sven Loncaric: U Hrvatskoj postoji interes za primjenu ove tehnologije, ali ogranicavajuci faktor su sredstva koja su na raspolaganju za istrazivanje i razvoj VR sustava za odredene aplikacije. U svijetu je industrija glavni pokretac i izvor financijske podrske za razvoj takvih projekata. Hrvatska industrija u ovom trenutku ne moze izdvojiti previse sredstava za takve aktivnosti.

Na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva smo u stalnom kontaktu sa strucnjacima iz raznih podrucja kao sto su medicina i tehnika i aktivno radimo na osmisljavanju projekata i nalazenju financijske potpore za razvoj i istrazivanja.

Kako ste zadovoljni s nedavno odrzanom prezentacijom projekta, te iskazanim interesom prisutnih?

dr. sc. Sven Loncaric: Ovim smo predavanjem zeljeli potaknuti interdisciplinarnu suradnju, pa smo i pozvali strucnjake s vise fakulteta zagrebackog sveucilista. Odziv je bio i vise nego dobar i vec je uspostavljeno nekoliko novih kontakata u vezi potencijalnih primjena.

Projekt je bio prijavljen u trajanju od godinu dana. Prva godina je upravo prosla, postoje li planovi za nastavak rada?

dr. sc. Sven Loncaric: Trenutno razgovaramo s odgovornim ljudima u CARNetu o zapocinjanju slijedece faze projekta vezanog za VR tehnologije. Jedna od ideja je uspostavljanje laboratorija gdje bi se nalazila VR oprema koja bi bila na raspolaganju cijelom Sveucilistu, pa i industriji. Laboratorij bi omogucio 3-D stereo vizualizacije virtualnih svijetova u medicini, biokemiji, tehnici, itd. Nadam se da cemo uspjeti u ostvarenju ovih planova.