Ugadanje elektrostimulatora preko Interneta uspjelo, pacijent prezivio!

Info Trend, broj 80/1999


Na FER-u i KBC-u Rebro, u Zagrebu 15. lipnja izvedeno je na daljinu ugadanje elektrostimulatora srca (pacemakera) na pacijentu koristeci Internet mrezu, sto je prvi takav slucaj u kardioloskoj praksi u svijetu. Demonstracija uporabe Internet tehnologije u ovom podrucju medicine rezultat je suradnje CARNeta i Klinike za bolesti srca i krvnih zila Medicinskog fakulteta, KBC Rebro, na pilot projektu "Telemedicina u elektrostimulaciji srca".

Srcani bolesnik tako nece morati putovati do centra za elektrostimulaciju srca radi nadzora pomocu programatora koji traje tek oko pola sata, vec ce otici u svoju ambulantu, koja je CARNet mrezom spojena s centrom. U ambulanti se uz lijecnika opce prakse i pacijenta s ugradenim elektrostimulatorom nalazi i umrezeni posluzitelj - programator, dok se u udaljenom centru za elektrostimulaciju (primjerice KBC Rebru) nalazi specijalist kardiolog i umrezena radna stanica - klijent. Klijent pomocu grafickog Web sucelja omogucuje pracenje EKG krivulje bolesnika u realnom vremenu, ocitanje dijagnosticke memorije elektrostimulatora, kao i upravljanje udaljenim programatorom pomocu Web izbornika. Kardiolog bi, dakle, stalno bio u centru za elektrostimulaciju, a bolesnicima bi u njihovim ambulantama preko Mreze nadzirao i ugadao rad elektrostimulatora te odrzavao bazu podataka relevantnih parametara.

Zanimljivo je napomenuti da je citav klijent-posluziteljski programski dio sustava izveden pomocu Jave. 71-godisnji pacijent Ivan Balasko, citavo se vrijeme eksperimenta osjecao dobro. Lijecnici koji su demonstrirali teleprogramiranje elektrostimulatorom bili su prof. dr. Ivo Cikes, prof. dr. Vadimir Goldner, dr. Damir Kosi i dipl. ing. Bozidar Ferek Petric.

Ova je demonstracija na najbolji nacin pokazala uspjesnost suradnje izmedu strucnjaka CARNeta i Medicinskog fakulteta na zajednickom projektu. Iako projekt, kao sto je u uvodnom govoru istaknuo g Predrag Pale, dugorocno donosi financijske ustede, upitno je kako ce se brzo uvesti u ambulante diljem Hrvatske.

Uspjesan nastavak ovakva projekta dao bi sasvim novu dimenziju i sigurnosnoj problematici na CARNet mrezi, jer bi tada crackeri, ovladavanjem jednim od racunala u ovom elektrostimulacijskom sustavu ili Internet cvora medu njima mogli uzrokovati mnogo ozbiljnije poteskoce od brisanja datoteka ili stavljanja eksplicitnih sadrzaja na necije Web stranice .

Vise informacija o projektu: http://www.carnet.hr/projects/telessjw/indextm2.htm

Kristijan Zimmer

(Fotografija: arhiva CARNet novosti)


Pogledajte takoder:

CN: Udaljeno podesavanje elektrostimulatora srca putem Interneta (15.06.1999)

CN fotoalbum


CARNet u medijima