[ prev ][ next ]

Predstavljanje programa Cisco akademije mreznih tehnologija

Pogledajte takoder:

Web stranice CARNetove Cisco akademije mreznih tehnologija (www.carnet.hr)

Nevenko Bartolincic: Cisco Networking Academy (prezentacija)

Nevenko Bartolincic govori o razlozima za pokretanje Cisco akademije u Hrvatskoj

CN fotoalbum

[ CN home ][ Search ]

Dana 19. listopada 2000. godine u Nacionalnoj i sveucilisnoj biblioteci u Zagrebu je predstavljen program Cisco akademije mreznih tehnologija.

Povod za ovo predstavljanje je pokretanje lokalne Cisco akademije mreznih tehnologija koju CARNet organizira u suradnji s tvrtkom Cisco Systems, Inc., a koja ce poceti s radom 30. listopada 2000. godine.

Na pocetku skupa okupljenima su se obratili Zoran Bekic, zamjenik ravnateljice CARNeta i Mladen Tabak, Business Development Manager, Cisco Systems Hrvatska. Nakon toga je Nevenko Bartolincic, pomocnik ravnateljice CARNeta, odrzao prezentaciju Cisco akademije mreznih tehnologija u kojoj je objasnio kako ce taj progam biti realiziran u Hrvatskoj.

Cisco akademija mreznih tehnologija je jedinstveni program izobrazbe strucnjaka mreznih tehnologija. Programom se polaznici osposobljavaju za dizajniranje, izgradnju i odrzavanje racunalnih mreza za lokalne, nacionalne i globalne potrebe tvrtki i ustanova.

Mladen Tabak, Business Development Manager, Cisco Systems Hrvatska:

"Vrtoglava brzina kojom Internet mijenja nacin na koji zivimo, radimo, ucimo i zabavljamo se, moze biti u skoroj buducnosti dovedena u pitanje jedino nedostatkom talentiranih i prikladno osposobljenih profesionalaca. Stoga je duznost i odgovornost danasnjih poduzeca da u edukacijskom procesu aktivno sudjeluju, a narocito se to odnosi na kuce poput Cisco Systems koji Internet revoluciju najaktivnije i 'izvode'. Istovremeno, to je i nuznost uspjeha kompanija poput Cisco Systems jer bi bez osposobljenih Internet strucnjaka bilo nemoguce primjeniti rjesenja, iskustva, a na kraju i tehnologije kojima se internetizacija nekog drustva postize."

Jasenka Gojsic, ravnateljica CARNeta:

"Uloga Hrvatske akademske i istrazivacke mreze - CARNet je promocija Interneta i njegove primjene u Hrvatskoj, a jednako tako i uspostava mrezne infrastrukture nuzne za kvalitetan znanstveni rad i edukaciju na visokoskolskim i znanstvenim ustanovama. Jedna od pretpostavki za ostvarenje te uloge jesu ljudi sa znanjima i vjestinama potrebnim za optimalnu uporabu i siroku primjenu te infrastrukture. Strucni kadar moze bitno pridonijeti ubrzavanju razvoja mreze i njezine upotrebe, ne samo u akademskoj zajednici, vec i u ostalim segmentima drustva. Kvaliteta programa Cisco akademije mreznih tehnologija, koji pruza odmah primjenjiva znanja i namjenjen je sirokom krugu ljudi, navela je CARNet da poduzme sve organizacijske napore da ga dovede i u Hrvatsku."


Program Cisco akademije mreznih tehnologija namijenjen je svim osobama starijim od 16 godina, a posebno srednjoskolcima, studentima i onima koji razmisljaju o promjeni struke. Trenutno vise od 80000 studenata polazi Cisco akademije mreznih tehnologija u 84 zemlje svijeta.

Program Cisco akademije sastoji se od teorijskog i prakticnog dijela. Okosnicu teorijskog dijela cini multimedijalni nastavni materijal dostupan polaznicima putem Interneta. Ucenje putem prakticnog rada izvodi se na najmodernijoj mreznoj komunikacijskoj opremi i osobnim racunalima. Nastavni program traje ukupno ukupno 280 sati.

Nakon zavrsenog programa polaznici mogu pristupiti polaganju medunarodno priznatog ceritfikata CCNA (Cisco Certified Network Associate).

Sustav Cisco akademija je organiziran hijerarhijski. Svaka lokalna akademija nadzirana je od strane jedne regionalne akademije. CARNet je prva i ovog trenutka jedina lokalna Cisco akademija u Hrvatskoj. Pored CARNeta, za Ciscov program akademije mreznih tehnologija interes je pokazalo jos 12 ustanova. Nekoliko njih je neposredno pred pocetkom rada.

CARNetov je cilj pokretanje i pruzanje podrske sto je moguce vecem broju Cisco akademija u Hrvatskoj, te stjecanje statusa regionalne akademije.

Vise informacija o CARNetovoj Cisco akademiji mozete naci na adresi http://www.carnet.hr/camt/ .