Prev  Next

CARNet na DORS'97

CARNet je u sklopu Dana otvorenih racunarskih sustava (DORS'97) odrzanim od 17. do 19. travnja 1997. predstavio primjere i modele istrazivanja i primjene trenutno najzanimljivijih i najvaznijih informacijskih tehnologija.

Ove godine Dane otvorenih racunarskih sustava (DORS'97) potpomogli su CARNet - Hrvatska akademska istrazivacka mreza i EurOpen forum - europska organizacija cije su clanice vise od dvadeset nacionalnih racunalnih udruga. CARNet-ovi strucnjaci odrzali su nekoliko predavanja na temu novog promisljanja informatickog drustva, izgradnje racunalnih mreza velike propusnosti i priblizavanja nove tehnologije korisnicima.

Na svecanom otvaranju skupa, pomocnik Ministra znanosti i tehnologije i predsjednik Upravnog odbora CARNet-a mr. sc. Predrag Pale odrzao je kratko uvodno predavanje "Internet as an Ultimate Open System" u kojem se osvrnuo na proslost, ali i na buducnost Interneta u Hrvatskoj i svijetu.

Igor Tesija, Ruzica Vucic i Andelko Zigman autori su predavanja "Applications of Broadband Networks" kojim su prikazane neke od primjena ATM tehnologije u CARNet-u. Tijekom predavanja putem ATM-a prenosena je ziva slika izmedu FER-a i NSB-a.

Miroslav Milinovic i Zoran Bekic u svojem predavanju "From Beginners to Advanced Users" upoznali su prisutne s naporima koje CARNet ulaze u obrazovanje svojih korisnika. U tom cilju CARNet je organizirao cijeli niz tecaja, prirucnike za korisnike, razlicite obrazovne materijale na Webu, helpdesk i sl.

Jasenka Gojsic, Anica Juretic i Zoran Vlah pripremili su predavanje pod naslovom "Getting Technology to Users and Real Life" u kome su opisali nacine kako tehnologiju pribliziti korisnicima i primjeniti je u stvarnom zivotu - od mogucnosti da svatko na jednostavan nacin dode do pristupa na Internet do podrske naprednijim korisnicima u nastojanju da svoje ideje i projekte ostvare na mrezi.

Od ostalih predavanja vrijedi istaknuti nastup Matt Blazea iz AT&T Labs (USA) koji je odrzao predavanje pod naslovom "If Cryptography is useful, why isn't it used?", predavanje "What happened on the WWW horizon" koje je odrzao Jan Saell, YASK Systemkonsult AB iz Svedske, te zivopisan nastup Mark Cottona iz SCO-a (UK) s predavanjem pod naslovom "Clustering Intel UNIX Systems".


Pogledajte takoder:

I.Tesija, R.Vucic, A.Zigman: Applications of Broadband Digital Networks (DORS'97)

Z.Bekic, M.Milinovic: From Beginners to Advanced Users (DORS'97)

J.Gojsic, A.Juretic, Z.Vlah: Getting Technology To Users And Real Life (DORS'97)

HrOpen Web server

CARNet - Ured za odnose s javnoscu: Dani otvorenih racunarskih sustava DORS'97 - Vrata prema svijetu otvorenih informacija

[CARNet novosti]