CARNet je potpisao ugovor s HPT-om za ATM mrezu
[ prev ][ next ]

CARNet je potpisao ugovor s HPT-om za ATM mrezu

Pogledajte takoder:

CN: Prvi video prijenos CARNet ATM mrezom (06.07.1996)

CN: CARNet je pustio u pogon prvu 622Mbps ATM vezu (22.05.1997)


CN rjecnik:

ATM (Asynchronous Transfer Mode)

[ CN home ][ Search ]

Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNet i Hrvatska posta i telekomunikacije potpisali su 7. lipnja 1996. ugovor o uspostavi eksperimentalne ATM mreze.

HPT ce staviti na raspolaganje telekomunikacijske prijenosne kapacitete zasnovane na svjetlovodima (u gradovima) i 155 Mbps SDH tehnologiji (izmedu gradova). CARNet ce tim kapacitetima povezati devet ATM cvorova u sva cetiri hrvatska sveucilisna grada i to:

  • Rektorat Sveucilista u Osijeku,
  • Tehnicki fakultet u Rijeci,
  • Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu,
  • Sveucilisni racunski centar u Zagrebu,
  • Nacionalnu i sveucilisnu knjiznicu,
  • Fakultet elektrotehnike i racunarstva u Zagrebu,
  • Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu,
  • Medicinski fakultet u Zagrebu,
  • te kompleks "Horvatovac" (koji se sastoji od: Instituta "Ruder Boskovic", Instituta za fiziku i Prirodoslovno-matematickog fakulteta)

Na taj ce nacin nastati nova racunalno-komunikacijska jezgra CARNet mreze zasnovana na najnovijim tehnologijama (ATM) koja ce raditi na brzini od 155 Mbps sto je i do sedam tisuca brze nego do sada.

Radi se o najmodernijoj infrastrukturi u svijetu i samo neke Europske zemlje imaju slicnu akademsku infrastrukturu. CARNet - ova se mreza razlikuje od slicnih po tome sto koristi najvecu brzinu, prisutna je u svim sveucilisnim gradovima te ce velike brzine dovesti izravno u odjele ustanova pa i na "desktop", tj. do radnih stanica i posluzitelja.

Polovina cvorova je vec pustena u rad, a dovrsenje mreze se ocekuje do kraja lipnja 1996. godine. Eksperimentalni rad je predviden do kraja 1996. godine nakon cega ce uslijediti dogovor s HPT o trajnom radu.

U buducnosti ce se na ovu brzu jezgru spajati i ostale ustanove korisnice CARNet mreze, brzinama izmedu 10 i 155 Mbps.

ATM mrezu je projektirala skupina strucnjaka CARNet-a, Fakulteta elektrotehnike i racunarstva (FER) te Sveucilisnog racunskog centra (SRCE). Mrezu izvode i odrzavaju strucnjaci SRCA. ATM opremu kao i ostalu potrebnu komunikacijsku opremu je proizvela tvrtka CISCO, a isporucila hrvatska tvrtka Computech na osnovi javnog natjecaja krajem 1994. i pocetkom 1995. godine.

Osim za potrebe redovitih djelatnosti akademske i istrazivacke zajednice, ATM mreza ce se koristiti i za istrazivanje novih tehnologija i njihovih primjena u svim aspektima ljudskih aktivnosti. U tom smislu CARNet je otvoren suradnji sa svim fizickim i pravnim osobama.