M. Milinovic: Hrvatska je u informacijskoj tehnologiji visoko pozicionirana u Europi!

Vjesnik, 14.09.1999.

Miroslav Milinovic, predsjednik Prve CARNetove korisnicke konferencije CUC'99, za Vjesnik govori o fenomenu Interneta i njegovoj prakticnoj uporabi.


Koji je cilj odrzavanja Prve CARNetove korisnicke konferencije (CUC'99)?

Ljudi iz CARNeta, akademske ustanove hrvatske Vlade, koja je davatelj Internet usluga i koja istrazuje moderne informacijske tehnologije i mogucnosti njihove primjene u cijelome drustvu, dosli su na ideju o organiziranju konferencije. Ta ce se konferencija odrzati od 28. do 30. rujna u Zagrebu, kako bi se aktivirala korisnicka zajednica u Hrvatskoj. Naime, toj zajednici treba pruziti mogucnost, odnosno, potaknuti ju da izlozi rezultate na podrucju Interneta, kao i probleme s kojima se suocava. Na temu "Ucenje putem Interneta", zadatak je te konferencije obraditi nekoliko cjelina. To su Internet u obrazovanju, udaljeno ucenje i podrska korisnicima.

Gdje je Hrvatskoj mjesto u svijetu sto se tice informacijske tehnologije i dosega u tome podrucju?

Iz moje perspektive, na europskoj razini Hrvatska je visoko pozicionirana, sto se posebice odnosi na akademsku razinu.

Sto to znaci?

Neke tehnologije, poput ATM tehnologije, odnosno svjetlovodne brze veze kao suvremenoga informacijskoga povezivanja, u nasoj su se zemlji vrlo rano pocele koristiti, jos l995. godine. Te su veze temelj svake suvremene informatike.

Kakve su nade da koristenje Interneta u Hrvatskoj pojeftini, te da time postane svima dostupnije?

Postoji velika mogucnost da ce Internet i kod nas pojeftiniti. Generalna tendencija u svijetu i jest da cijene padaju, a i CARNetova je zelja da moderne informacijske tehnologije budu sto dostupnije akademskoj i istrazivackoj zajednici, te time i svima ostalima.

Ucenje na daljinu (distant learning), koje CARNet zagovara, u svijetu se koristi vec dulje vrijeme, a na taj nacin u svijetu vec djeluju i brojna sveucilista. Kakvi su izgledi da se i nasa zemlja prikljuci tome svjetskome trendu?

Udaljeno ucenje nije izmisljeno s Internetom, s obzirom na to da dopisne skole postoje odavno. Hocu reci kako je koncept takva ucenja - da su ucitelj i ucenik distancirani i po mjestu i po vremenu - poznat jos od ranije. Internet je tu samo novi alat, odnosno sredstvo za ostvarivanje krajnjega cilja, a uz njega se veze mogucnost tzv. lifetime learninga, odnosno ucenja dok je covjek ziv, za sto je Internet vrlo pogodan medij. CARNet, izmešu ostaloga, zeli sto vise ukljuciti hrvatsku akademsku istrazivacku zajednicu u svjetske tokove vezane uz udaljeno ucenje i koristenje Interneta u nastavi.

Vedran Kosovic

(Fotografija: arhiva CARNet novosti)


CARNet u medijima