HRVATSKA AKADEMSKA I ISTRAZIVACKA MREZA
Josipa Marohnica bb, 10000 Zagreb, Croatia
e-mail: office@carnet.hr
tel: +385 1 616 5 616, fax: +385 1 616 5 615

ZA OBJAVU: 24. ozujka 1997. 12:00

Kemija i Internet

OPATIJA, Hrvatska (24. do 26. ozujka 1997.) - Danas s pocetkom u 15 sati u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji odrzat ce se Okrugli stol u okviru XV. Hrvatskog skupa kemicara i kemijskih inzinjera. Tema razgovora bit ce primjena novih informacijskih tehnologi ja u kemijskoj znanosti i industriji u Hrvatskoj. Okrugli stol vodit ce dr. sc. Damir Kovacek iz Grupe za kvantnu kemiju Instituta Rudjer Boskovic u Zagrebu.

Posebnu atrakciju predstavlja najavljena prezentacija Hrvatskog kemijskog servera - jednog od novijih projekata CARNeta kojeg vodi dr.sc. D. Kovacek. Tako ce sudionici Skupa biti upoznati s mogucnostima pretrazivanja jedna kemijske baze podataka primjenom World Wide Web usluge kao i s mogucnoscu interaktivne razmjene visokostrucnih informacija na primjeru elektronicke mrezne konferencije o heterociklickoj kemiji. Prezentacija svih mogucnosti Hrvatske akademske i istrazivacke mreze - CARNet i projekta odrzavat ce se neprekidno za trajanja skupa, u predvorju hotela.

Sam projekt Hrvatski kemijski server naglaseno je obrazovnog karaktera u smislu upoznavanja Hrvatske kemijske znanstvene i industrijske sredine s mogucnostima brzog komuniciranja i protoka relevantnih informacija. U smislu tuzemne i inozemne suradnje, pri mjenom informacijskih tehnologija otvara se nova vrsta globalnog virtualnog kemijskog laboratorija. Web strnice projekta mogu se pronaci na adresi http://sunrise.irb.hr.Projekt sadrzi i FTP server za razmjenu programskih paketa za primjenu u kemiji te sl uzbu za savjetovanje u podrucju primjene racunala u kemiji koji djeluje preko usluge elektronicke poste. U okviru projekta planirana su brojna predavanja i seminari.

Skup kemicara i kemijskih inzenjera ove godine okuplja oko 500 predstavnika hrvatske kemijske industrije, farmaceutske industrije, medicinske kemije. Sekcije skupa obuhvacaju anorgansku kemiju i kemiju cvrstog stanja, organsku kemiju, fizikalnu, teorijsku , analiticku kemiju, instrumentaciju, kemijsko i biokemijsko inzenjerstvo, industrijske procese i jamsto kakvoce, polimere, zastitu okolisa i nastavu kemije. U popisu predavaca i izlagaca nalaze se i mnogi predstavnici s medjunarodne znanstvene scene.


(Ured za odnose s javnoscu - CARNet, press@CARNet.hr, tel/fax: 616 41 94)